måndag 29 oktober 2012

Festival: Rapport från SMÖF 2012

I lördags bar det av till Söderbärke, SMÖF. Har inte besökt SMÖF tidigare men hört av andra att det skall vara en mycket bra festival. Hade höga förväntningar, bla såg jag framemot att smaka Brekeriets öl som det varit så mycket skriverier om på olika ölbloggar. Att information om rekord i antalet deltagande bryggerier kom ut innan festivalen spädde på de redan höga förväntningarna.

Kl 06.00 gick minibussarna från Göteborgs centralstation så det blev en mycket tidig morgon. :( Kl 8 gjordes ett stopp för att plocka upp ytterligare passagerare. Runt kl 10 stannade vi till på en rastplats och åt lite brunch.

Morgonutsikt


Vi anlände till mässan runt kl 12 precis innan festivalen öppnade. En liten kö hade samlat sig utanför Folkets Hus i det lilla samhället Söderbärke. Hade jag inte vetat är detta var platsen för en av Sveriges största och populäraste ölfestivaler så hade jag inte trott det. Verkligen mitt ute i ingenstans!

I entrén så ingick en provsmakning av festivalölet (Oppigård SMÖF Lager), ett glas, ett häfte och ett smakprovningskort á 100:-. De flesta smakproven på fat kostade 15:-. På flaska var det lite spridda skurar från 15:- till 50:-. Kändes helt ok och prisvärt.

Ölhallen precis efter öppningsdags!


Festivalen var förlagd i två närliggande lokaler, Buteljen (Folket Hus) och Ölhallen (en idrottshall). I Buteljen så kunde man som ni säkert gissat köpa smakprover från flaskor. Ville man köpa en hel flaska så gick det med några få undantag bra att göra det. Här fanns det långa rader med bänkar man kunde sitta vid. I Ölhallen så fanns det 33 olika fatöl. Här fanns det också en del bänkar att sitta vid men även en hel del ståbord. I ölhallen kunde man även köpa lite mat i form av korv med bröd, tapas tallrik och choklad.



Först ut blev festival ölet, SMÖF Lager från Oppigård. Tycker normalt sett inte om lageröl men den här var riktigt bra. Påminde en del om Mikkeller American Dream, fast Mikkeller är i detta fallet lite bättre.

Sedan blev det saison, närmare bestämt Södvik Säsong från Ångöl Kvartersbryggeri. Första gången jag smakat något från detta bryggeriet. En bra saison som jag absolut skulle kunna tänka mig att köpa fler av.

Skebo Bruksbryggeri har jag inte heller smakat något av tidigare så deras Old Town Autumn Dark blev nästa öl. En old ale på 6%, kanske festivalens enda old ale. Överraskade positivt. Karamellig och trevlig och utan de där typiska engelska jästtonerna som jag annars har svårt för.

Efter den kände jag att det var lika bra att fortsätta med något halvmörkt med relativt låg alkoholhalt. Valet föll på Baltazars Dark Brown Ale, en brown ale från Motala Brygghus. Flera i mitt sällskap gillade denna men jag blev inte riktigt imponerad. Kändes vare sig amerikansk eller engelsk utan något mittemellan. Ingen humlesmak men inga engelska jästestrar heller.

Någon IPA måste man ju testa också när man är på festival. Valet föll på The InterNationAle från Närke Kulturbryggeri. En balanserad, maltig med också humlig IPA. Inte jättebesk utan lite mer balanserad. Troligtvis en av de mest balanserade IPAn jag smakat.

Wee Heavy är en annan still som jag fått upp ögonen för efter Sigtunas variant som släpptes nyligen. Esklistuna Ölkultur hade en facebook omröstning om vilket höstöl de skulle brygga. Jag rösta naturligtvis Wee Heavy och det var det alternativet som vann! Höst 2012 kallas ölet. Föredrog helt klart denna framför Sigtunas. Den här kändes mindre besk och fylligare.

Barley Wine är en av mina favoritstilar. Tyvärr finns det inte jättemycket bra svensk barley wine. Det fanns dock några att välja av på festivalen. Valde först Stor, Stark och Vacker från Skebo Bruksbryggeri. Den här ölen var nog festivalens största besvikelse tyvärr. Ingen fyllighet som en barley wine skall ha. Gissar att den jäst ut lite mer än man tänkt sig.

Buteljen!


Brekeriet har man ju hört mycket om på sistone. De gjorde ju stor succé på Stockholm Beer Festival. Cassis var tyvärr inte med på SMÖF men däremot deras andra öl. Först ut blev Pickener Farmhouse Ale. En väldigt trevlig saison med relativt mycket syrlighet.

Efter det blev det dags för en annan saison nämligen Brekeriet Saison. Den här var helt klart riktigt bra. Mindre syrlig än Farmhouse Alen. Kommer gå att beställa på systemet från och med den 1 november. Tror den här kommer bli populär!

Roken!


En saison med torvrökt malt? Helt klart inte en idé jag hade kläckt. Men vilket snilledrag! Nästa öl blev alltså Brekeriet Roken från Brekeriet. Vilken harmoni och balans! Tonerna från jästen integrerades i rösksmaken på ett sätt som jag inte hade kunnat föreställa mig. Festivalens bästa öl helt klart! Enda lilla negativa som jag skulle kunna säga är att den kändes något "tung" efter ett tag. Även denna kommer att gå att beställa på systemet från och med den 1 november.

Ölhallen vid 4 tiden. Mycket folk!


Porter är en annan ölstil som ligger mig varmt om hjärtat. Ambassadörs Porter från Qvänum Mat & Malt har jag smakat innan på Gothenburg Beer Festival så jag tog ett säkert kort. Helt klart en väldigt bra imperial porter som smakar som jag anser en porter skall smaka, mörk kvalitets choklad. Till denna avnjöt jag en delikatesstallrik med olika ostar, korvar och oliver. Funkade riktigt bra ihop!

Bin 134!


Avslutningsvis blev det mer öl från Qvänum, nämligen Bin 134, en barley wine. Inte lika bra som Bötet Barley Wine eller Nils Oscars barley wine, men helt klart en bra barley wine. Skulle kanske vinna en del på lagring så smakerna av russin och torkad frukt kommer fram mer. Efter det var det dags att åka hem till Göteborg igen. 6 timmar hade gått och timmarna hade gått fort.

Detta var första gången som jag besökte SMÖF och kommer det erbjudas tillfälle att besöka festivalen igen kommer jag inte vara sen att tacka ja. Det är så här en ölfestival skall vara: spännande urval, bra lokal, bra organiserat, tydlig och konsekvent information, många toaletter, bra med sitt och ståplatser, bra möjligheter att skölja provglaset, bra mat och som grädde på moset prisvärt. Betyget kan bara bli 5 av 5 möjliga! Med tanke på att Sveriges mikrobryggerier bara blir fler så kommer den här festivalen växa och bli ännu häftigare de närmaste åren! Kan bara rekommendera alla ölentusiaster att åka till SMÖF!

Som vanligt så finns det fler bilder på vår Facebook sida!

fredag 26 oktober 2012

Flasktappning: Winter Goose Bumbs

Då var Winter Goose Bumbs, vår vinter DIPA lagd på flaska. Sammanlagt blev det 22,5 liter öl den här gången. All den enorma mängden humle i koket och dessutom torrhumligen har gjort att svinnet blev en del den här gången. FG stannade på 15 vilket gjorde att alkoholhalten stannade på 8,5%. Med tanke på att prognosen låg mellan 12-14 så känns 15 helt ok. Smaken var inte så farligt besk, trots sina +150 IBU. Primade gjorde vi med 6g/l. Nu får ölet ligga på flaska i en månad innan det är dags för provsmakning! Det här lovar gott!

måndag 22 oktober 2012

Omtappning: Winter Goose Bumbs

Så, då var Winter Goose Gumbs, vår vinter DIPA omtappad och torrhumlingen ilagd. FG visade på 15 vilket med OG 80 ger an alkoholhalt på 8.5%. Iom att vi ville ha en lite maltigare profil på vår DIPA så tror vi att vi fick ett passande FG på det här ölet. Färgen hade nu ockå ändrat sig åt det mörkare hållet iom att allt grumset från humle lagt sig. Flasktappning inom några dagar!

lördag 20 oktober 2012

Hembryggarträff: Hemma hos Fabrikören Ekstedt

Vi är ett gäng hembryggare i Göteborg som via Facebook kommit i kontakt med varandra. På Fredriks (Fabrikören Ekstedt) förslag har vi nu börjat träffas för provsmakning av varandras brygder. Första träffen var i fredags hemma hos Fredrik. Sammanlagt blev vi 7 personer (jag, Fredrik, Martin, Sofie, Jonas, Ingemar och Magnus) som träffades.

Då jag inte hade så många andra lämpliga brygder på lager att ta med mig så fick det bli vår havregrynsporter My Mothers Porter som jag tog med mig. Det är nu 4 1/2 månad sedan den bryggdes och även ett tag sedan jag provsmakade den så jag tyckte det kunde bli intressant att se om den utvecklat sig något.

De andra hade med sig följande brygder:

Fredrik:
Humlevete 6%
Brettöl 6,2%
NZ Imperial stout 9,5%
Svetle 16 7,5%
Dubbel-IPA 9,2%

Martin:  
Brettöl
Brittisk/Amerikansk Bitter, 4,7%
Oktoberfestöl ?? %

Amerikansk Pale Ale 5.6% 

Jonas:
Belgisk pale ale 5,2% 

Magnus:
Amerikansk Pale Ale 5,8%
 
Ingemar:
Imperial Stout 9.2% 
IPA 6.2% 

Alla ölen var goda men jag är ingen stor fan av vare sig suröl,  lageröl eller engelska öl, än, så Martins Oktoberfestöl tyckte jag inte var någon höjdare, och tyvärr inte heller hans APA som han hade använt Nottingham jäst till. Men samtidigt så tyckte jag hans bitter var en av kvällens bästa öl samtidigt som de andra ölen inte var dåliga på något sätt, de var bara inte min typ av öl. Roligt att det finns hembryggare som brygger lite mer vardagsöl och inte bara extrema grejer (som vi :)). Blev också väldigt imponerande av de båda brettöl som var relativt olika, trots att de hade använt exakt samma jäst. Magnus hade lyckats få tag på någon specialblandning av 7 humle sorter till sin APA som var riktigt god trots att den var bryggd i maj och hade tappat en del i humlesmaken. Ingmars IPA hade en egen smak på ett positivt sätt och hans Imperial Stout var också bra trots att den bara legat på flaska i en ynka månad. Och Magnus belgiska pale ale smakade verkligen belgiskt. Fredriks öl var som vanligt välbryggda och höll en hög kvalité.

Är svårt att uttala sig allt för mycket om My Mothers Porter men jag tyckte den absolut hade blivit bättre sen sist. Beskan tyckte jag nu var "mildare" och ölet kändes mer balanserat och harmoniskt. Men som sagt, svårt när man druckit annat också.

Sammanfattningsvis kan man säga att det var en mycket trevlig kväll med mycket god öl som höll hög klass. Inget öl hade några felsmak vad jag kunde känna och samtliga kunde lika gärna vara köpta på systembolaget. Så hög var kvalitén anser jag. Sedan är det alltid roligt att träffa andra hembryggare och prata och diskutera runt sin hobby/passion. Vem annars skall man diskutera saker som maltsorter, dekokationsmäskning, humlesorter, öltyper etc med? Jag tror och hoppas det blir fler liknande träffar för detta var väldigt lyckat och trevligt!

torsdag 11 oktober 2012

Bryggning: Winter Goose Bumbs

Så var det äntligen bryggdags igen! Den här gången blev det en DIPA fast med en liten twist, dvs nästan som vanligt när det gäller oss. Tanken var att skapa en riktigt smakrik och komplex DIPA där det ändå finns en lite maltsmak i bakgrunden. Det är ju väldigt populärt med "West Coast DIPA" eller "humlejuice" så tanke var att bryta lite mot den trenden och göra en maltigare tolkning av stilen. Vinteröl är ju lite maltigare, mörkare och 150 IBU är riktigt beskt så därav namnet på det här ölet, Winter Goose Bumbs!

Vi tog med oss erfarenheter från våran förra DIPA:
- för liten bittergiva (ca 20 IBU)
- ingen 10 minutersgiva
- Pacific Gem smak tog över och var inget vidare
- för lite torrhumling
- för mörk karamellmalt (crystal 120 EBC)

Receptet såg ut så här (ni som inte gillar BeerSmith formatet får ha översyn, har i alla fall komprimerat det något):

Fear Wolfs Winter Goose bumbs (31L)

Estimated OG: 1,082 SG
Estimated Color: 25,9 EBC
Estimated IBU: 151,1 IBU

Boil Time: 75 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU     
7,40 kg       Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        74,00 %      
1,00 kg       Rye Malt (9,3 EBC)                        Grain        10,00 %
1,00 kg       Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)          Sugar        10,00 %    
0,50 kg       Carared (60,0 EBC)     Grain        5,00 %       
0,10 kg       Carafa I (900,0 EBC)                      Grain        1,00 %
40,00 gm      Galaxy [14,20 %]  (60 min)                Hops         31,0 IBU
40,00 gm      Centennial [12,30 %]  (15 min)            Hops         13,3 IBU     
40,00 gm      Columbus (Tomahawk) [16,10 %]  (15 min)   Hops         17,4 IBU     
40,00 gm      Simcoe [14,30 %]  (15 min)                Hops         15,5 IBU     
40,00 gm      Chinook [13,30 %]  (15 min)               Hops         14,4 IBU
40,00 gm      Columbus (Tomahawk) [16,10 %]  (10 min)   Hops         12,7 IBU     
40,00 gm      Centennial [12,30 %]  (10 min)            Hops         9,7 IBU      
40,00 gm      Chinook [13,30 %]  (10 min)               Hops         10,5 IBU     
40,00 gm      Galaxy [14,20 %]  (10 min)                Hops         11,2 IBU
60,00 gm      Galaxy [14,20 %]  (3 min)                 Hops         5,8 IBU      
60,00 gm      Green Bullet [13,50 %]  (3 min)           Hops         5,5 IBU      
60,00 gm      Amarillo Gold [10,00 %]  (3 min)          Hops         4,1 IBU
110,00 gm     Galaxy [14,20 %]  (Dry Hop 4 days)    
40,00 gm      Green Bullet [14,40 %]  (Dry Hop 4 days)
40,00 gm      Amarillo Gold [10,00 %]  (Dry Hop 4 days)                
20,00 gm      Centennial [12,30 %]  (Dry Hop 4 days)          
20,00 gm      Columbus (Tomahawk) [16,10 %]  (Dry Hop 4 days)        
20,00 gm      Chinook [13,30 %]  (Dry Hop 4 days)                  
    
 Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full BodyTotal Grain Weight: 9,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
90 min        Saccharification   Add 27,00 L of water at 70,3 C      65,0 C  

På maltsidan gjorde vi det ganska enkelt. Basmalt, lite råg för sin pepprighet/maltighet/fyllighet, lite Carared som karamellmalt och slutligen lite Carafa 1 för att få upp färg ytterligare. Hade velat ha ölet något mörkare men vågade inte ha i mer Carafa eller Carared så det fick bli den här färgen den här gången. Och så hade vi förstås i en ganska stor mängd socker för att få upp utjäsningen ordentligt. FG prognos ligger mellan 12-14.

På humlesidan av det här receptet så kan man helt klart tycka det ser enormt komplicerat ut vid första anblicken. Tanken bakom det här till synes komplicerade humleschemat är följande:

- 15, 10 och 3 minutersgivor för mycket smak, arom och förhållandevis mjuk beska trots det höga IBU värdet.
- Simcoe humlen vid 15 minuter är rester från vår förra bryggningen. Då vi inte gillar att ha öppnade humleförpackingar liggandes så valde vi att förbruka det. Så hade vi inte haft humlerester liggandes så hade 15 och 10 minutersgivan varit identiska.
- Galaxy och Centeniell för sina tropiska smaker.
- Chinook och Columbus för sin kryddighet, råhet men också tropiska smak. Kommer gå bra ihop med rågen samtidigt som de kompletterar Galaxy och Centeniell tror vi.
- Som aromhumle använder vi Amarillo, Green Bullet och Galaxy då vi tycker dessa humlesorters arom är riktigt bra.
- Torrhumling blir resterna av de 100g förpackningar som vi använde under den här bryggningen. Vi "fyller upp" den sammanlagda mängden torrhumling till 250 g med Galaxy.
- Uträknat per liter blir det 17,4 g humle per liter i koket och tillsammans med torrhumlingen blir det 25,5 g per liter! Enorma mängder helt enkelt!

Men nog snackat, nu till bryggningen!

Vi började som vanligt med att mäska. 9 kilo malt och ca 27 liter vatten i 65 C (för hög utjäsning) i 90 minuter. Det blev 64,5 istället men det fick duga. Tror mäskningen blev något längre iom att vi gjorde en flasktappning under tiden.

Sedan var det dags för lakningen. Vi har tidigare haft lite problem med kombination lakning och råg så vi var lite nervösa för hur det skulle gå den här gången. I början av lakningen recirkulerade vi därför ordentligt för att undvika stop senare under lakningsprocessen. Och mycket riktigt så blev det mycket småpartiklar. Efter att recirkulerat över 10 liter så fick det duga. Lakningen flöt sedan på utan stopp eller andra problem men det följde med en del småpartiklar. Innan det var dags för kok så hade vi ett OG på ca 70 vilket indikerade ett slut OG på ca 80 vilket bara var 2 punkter under vårat estimerade OG.

Sedan var det ju dags för koket och det vi alla undrade var: Skulle all humle verkligen få plats? Vår förra DIPA hade vi i lite över 300g och nu skulle vi ha i 540g. Visserligen med en något mindre volym men ändå..... Men i slutet av koket när det var dags för de stora givorna så hade det kokat bort tillräckligt och all humle fick mer eller mindre precis plats. Vi hade inte kunnat ha i så himla mycket mer kändes det som. Var nära att det kokade över vid några tillfällen så vi fick hjälpa till lite på traven med hålsleven.

Kok med 540 g humle!

Sen var det dags för kylning och vi lyckades med bedriften att kyla ner ölet till 18 C på 8 minuter. Vi har tidigare klarat av kylningen på ca 13 minuter så det var med god marginal vi slog nytt kylningsrekord. Kallt kylvatten, cementblandarkärlet som vi ställer kastrullen i och isen hjälpte helt klart till!
Enorma mängder humle att filtrera bort!

Efter den framgångsrika kylningen så var det då dags för filtrering av det här monsterölet. Och det var kanske här om någonstans som det blev lite besvärligt under den här bryggningen. Sammanlagt fyllde vi vårt durkslag som vi gör första filtreringen igenom 4 gånger. Blev en hel plastmatkasse med humle rester! Vi tyckte också att färgen på ölet hade förändrats till det ljusare. Vet inte om det var humlen som orsakade detta för ölet var väldigt grumligt. Den andra filtreringen genom saftsilen gick bättre men det var väldigt mycket partiklar så den första saftsilen blev full. Fick stå och rinna av ett bra tag och vi fick filtrera resten genom saftsil nummer 2. Vi tog ett OG prov som mycket riktigt visade 80 och vi var väldigt nöjda med resultatet. De två senaste bryggningarna har vi inte riktigt träffat vårt OG på ett tillfredställande sätt så det var skönt att vända den trenden. Vi hade under tiden rehydrerat 3 paket US-05 jäst som vi hällde ner i jäshinken.

80 punkter starkt!


Smakprovet var extremt grumligt och mycket riktigt väldigt beskt. Beskan satt kvar i munnen ett par minuter efteråt. Smaken var lite kryddig/pepprig/örtig (rågen och Chinook/Columbus kanske?) och tropisk.

Nu får det här ölet jäsa i ca 2 veckor, sedan blir det omtappning och sedan torrhumling med ca 250 g humle i 4 dagar. Efter kolsyrning på flaska i två veckor skall vi förvara flaskorna kallt i ett par veckor så ölet klarnar ytterligare.

Som vanligt så finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida!

måndag 8 oktober 2012

Flasktappning: Russian Christmas

Så var Russian Christmas, vår imperial stout med gotländsk rökmalt och kryddor flasktappad och klar. Det här ölet är verkligen mörkt. Inte ens när vi flyttade över ölet via pumphäverten gick det att se igenom, se bilden!

Stout black!


FG slutade på 22 vilket med ett OG på 83 blir 8% i alkoholhalt. 26 liter öl blev det som vi kunde lägga på flaska. Smaken är som alltid svår att beskriva men det fanns en hel del rostade toner och kryddor. Men det fanns ingen hetta från kryddorna längre vilket var väldigt positivt. Aromen innehåll kryddor, rök och rostade toner. Vi primade med 5g/l. Nu får det här ölet lagra till sig. Ingen idé att smaka av det här ölet mer under detta året....
 
FG 22!