onsdag 4 september 2013

Bryggning: Bite Me

I fredags kväll så var det då dags för att starta upp bryggningen igen efter sommaruppehållet. Som vi tidigare presenterat i våra planer för hösten så skulle vi värma upp med en American Amber. Osäker på om detta är ett helt stiltypiskt recept men vi är ju inga stilfacister direkt.;) Så här såg receptet ut i alla fall:

Fear Wolfs Bite Me (30 l)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,056 SG
Estimated Color: 33,1 EBC
Estimated IBU: 45,1 IBU

Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amount Item Type  % or IBU     
5,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 74,63 %      
1,00 kg Munich II Malt (25,0 EBC) Grain 14,93 %      
0,60 kg Caramel/Crystal Malt (120,0 EBC) Grain 8,96 %       
0,10 kg Roasted Barley (1150,0 EBC) Grain 1,49 %       
35,00 gm Galaxy [14,20 %]  (60 min) Hops 34,8 IBU     
15,00 gm Summit [17,00 %]  (15 min)  Hops 8,9 IBU      
10,00 gm Summit [17,00 %]  (3 min)  Hops 1,5 IBU      
       
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 6,70 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
60 min        Saccharification   Add 20,10 L of water at 71,5 C      66,0 C

Tanken med receptet var att skapa ett smakrikt öl med en relativt låg alkoholhalt. En ganska stor mängd relativt mörk karamellmalt med en rejäl bittergiva (så att ölet inte uppfattas som sött), lite munich och slutligen lite rostat korn för färg. En relativt låg mäsktemperatur för att inte få för stor kropp på ölet (också med den relativt stora mörka mängden karamellmalt i åtanke).

Själva bryggningen gick väldigt snabbt och smidigt.Totalt 5 timmar inklusive städning. Kylningen tog lite tid iom att kylvattnet var 18 C. Blir svårt att kyla ner till 18 C då. Så vi nöjde oss med ca 20 C den här gången. Vi trycker US-05 lämnar ifrån sig lite bismaker när den jäser för varmt så vi ställde jäshinken i ett av våra cementblandarkärl fyllt med vatten. Förhoppningsvis så gör detta att temperaturen hinner sjunka något innan jäsningen startar och inte stiger lika fort när jäsningen startat.

Förhoppningsvis håller detta jästemperaturen i schack!

Innan kok hade vi 47 i SG istället för 50 vilket kändes helt ok. Efter kok så var dock OG 52 mot beräknade 56. Vi märkte dock att bortkoket varit sämre den här gången. En teori vi har är att det har med fukten i rummet. Den här gången ställde vi hällen lite längre in i rummet och inte lika nära fönstret som vi brukar. Detta kan ha gjort att luften blev mättad av fukten och därmed påverkat bortkoket. Vi har upplevt liknande fenomen vid ett annat tillfälle då vi bryggde i ett garage och det regnade utomhus. Så nästa gång skall vi ställa oss närmare fönstret så bortkoket blir som det skall bli så att säga.

Kvällens setup med kastrull långt ifrån fönstret. Anledningen till det mindre bortkoket?

Nu får det här ölet stå i två eller tre veckor. Sen skall vi använda detta ölets jästkaka till en American Barley Wine vid namnet Unicorn.

Som vanligt så finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar