fredag 16 augusti 2013

Bryggplaner: Hösten 2013s bryggning mm.

Så var det dags att presenterna höstens bryggningar mm.

Vi kommer starta upp med något som vi kanske inte helt korrekt har valt att kalla en American Amber, vid namnet Bite Me. Inga större konstigheter. Skall vara något lättdrucket matöl som inte innehåller några jätte stora mängder alkohol eller många maltsorter. Samtidigt skall det smaka mycket ändå. Återstår att se om vi lyckas med den svåra kombinationen.

Jästkakan från Bite Me kommer vi troligtvis använda till att jäsa en American Barley Wine vid namnet Unicorn. Mycket av allt kan man sammanfatta detta ölet med. Ett OG uppskattat till 112 och IBU på ca 120 för att avslöja lite grann. Tanken är att det skall vara en barley wine att dricka både 2 månader och även 2 år efter bryggningen.

Sen väljer vi av avsluta året bryggmässigt med en bryggning av en Imperial Porter med rostade havregryn vid namnet My Mothers Imperial Porter. Ni som följer bloggen känner kanske igen namnet och, ja, detta är en vidareutvecklad och starkare version av My Mothers Porter. Starkare, mörkare och lite mer beska är tanken. Lite små ändringar i maltgivan åt olika håll kommer det bli.

I samtliga bryggningar kommer vi använda vår hederliga US-05 förutom i My Mothers Imperial Porter där vi kommer använda både US-05 och Nottingham (har haft Nottigham liggandes som börjar bli gammal). För att inte ölet skall jäsa ut för mycket kommer vi mäska lite högre.

På festivalsidan så blir det vare sig SMÖF eller Gothenburg beerfestival som förra året. Får prioritera och det som kommer prioriteras är Porterfestivalen i Göteborg som går av stapeln i november. Den här festivalen går ju bara varannat år och 2011 missade jag den personligen pga en tjänsteresa.

Precis som förra året så kommer vi ställa upp på Amylases Vinterölsträff som går av stapel den 7:e december. Vilka öl vi kommer ställa upp med får ni se då! ;)

Sen får vi se om det blir av några hembryggarträffar som jag hinner närvara på och om det kommer upp något recept på något ölgodis här på bloggen under hösten. Troligtvis kommer vi även publicera ett antal inlägg under hösten med olika tips inom bryggning som vi gjort tidigare.

Så ser våra planer ut för denna hösten! Hoppas att ni ser framemot dom lika mycket som vi gör!

tisdag 13 augusti 2013

Flasktappning: Rye Makes You Strong

Efter två månader på sekundär med medium rostade franska ekkuber så var det då dags att lägga vårt rågvin från vår sambryggningen på flaska.

Ganska klar och fin färg trots allt!

Ölet var trots de stora lakningsproblemen under bryggningen relativt klart. Väldigt mjuk och tjock munkänsla som small beer:et från samma bryggning, Little Royne. Aromen var mycket lovande. Karamell, russin, trä, lite körsbärsantydan och lite kryddigt i bakgrunden. Smaken var lite liknande aromen men inte lika tydlig i smakerna som aromen var, men som alltid är det svårt att säga något om hur ett öl skall smaka baserat på ett smakprov när ölet saknar kolsyra och har fel temperatur. Vi mätte även FG som hade jobbat ner sig två punkter från omtappningen ner till 23 så alkoholhalten slutade på 8,8% plus det som kolsyrejäsningen ger förstås.

Vi valde att kolsyresätta med 5g/l. Eftersom ölet legat så länge så förmodade vi att jästen var död och därför gjorde vi som när vi flasktappade vår imperial stout, Rasputin, dvs tillsatte lite jäst i form av Safbrew-S33 i varje enskild flaska.

Det enda som inte gick som vi hade tänkt var mängden öl. Vi fick bara ut 22,5 liter istället för beräknade 27 l. Troligtvis beror detta på hur extremt grumligt ölet var pga lakningsproblemet. När vi tappade om detta ölet så var jästkakan på hela 4,5 liter mot normala 2-3 liter. Sen fick vi kanske inte ut 30 liter från bryggningen pga filtreringsproblemen som vi fick till följd av lakningsproblemen.

Nu får det här ölet ligga till sig på flaska och bilda kolsyra. Men det här känns lovande trots den knöliga bryggningen. Gör vi om det här ölet så kommer vi dock använda mindre råg helt klart.....

tisdag 6 augusti 2013

Humleodling: 90 dagar i jorden

Nu har det gått ytterligare 30 dagar sedan den förra rapporten från humleodlingen.

Så vad här hänt sen sist? Tja, framförallt så har plantorna växt och skjutit fler skott. Iom att min spalje bara är 1,8 meter hög så har jag zick-zackat med plantorna  i spaljen. Sist så var ju två av plantorna (Taurus) nästan ända upp.

Hela humleodlingen


Hur långa plantorna är nuförtiden är svårt att uppskatta iom att jag zick-zackat plantorna men jag skulle uppskatta dom till 3-4 m långa. På en vecka när vi var bortresta så växte ett skott på en av plantorna en hel meter för att ta ett exempel.

De olika plantorna har växt olika mycket. Bäst har det gått för Taurus plantorna. Kan ha att göra med att dom får mer sol än de andra plantorna iom att dom är längst ut på spaljén. En av Magnum plantorna har växt till sig ganska bra medan den andra har hankat sig fram efter den lite tuffa starten. Fick ju även två plantor av Northern Brewer av en annan hembryggare i Göteborg och den minsta har tyvärr dött. Men den andra däremot har växt till sig och blivit ca 2 meter lång. Imponerande med tanke på att jag fick den mitt i säsongen så att säga. Saphir plantan som är kvar har också växt till sig ganska bra. Den får minst sol av alla men har ändå blivit ganska stor. Återstår att se och jämföra tillväxten mellan de olika sorterna nästa år.

Taurus plantorna.

Några kottar har det inte kommit än. Något som liknar en antydan till skott till kottar har kommit på en del ställen, se bild nedan. Är osäker på om detta är normalt för tiden på säsongen eller inte. Hade varit kul om det blev några kottar men vi får se i slutet av nästa månad, dvs nästa statusrapport.


Är det här det kommer komma kottar tro?