tisdag 21 oktober 2014

Sambryggning: Rye Makes You Stronger och Little Rye

I helgen var det dags för bryggning igen, närmare bestämt sambryggning med Bellevue Brewing Boys som vi delar bryggningslokal med. Som förra gången blev det även den här gången en barley wine, närmare bestämt ett råg barley wine.

Förra gången hade vi ju en del hel problem. Rågen ställde till det och mäsken satte ihop fullständigt. För att undvika detta så vidtog vi en hel del åtgärder:
  • rågen krossades i vår gamla maltkross vilket gav en grövre krossning.
  • en del av rågen mäskades genom brew in a bag.
  • betaglukanrast för att göra vörten mindre trögflytande.
  • en större mängd rågskal användes.
  • nästan all råg förutom ett kilo mäskades och lakades separat.
Resultatet av förra försöket blev trots mardrömslakningen ändå bra. Men den här gången ville vi ha mer av allt, smakmässigt. Därför valde vi, trots allt, att öka mängden råg till hela 48% från ca 36%. Samtidigt kände vi att det kanske inte blir att vi brygger det här ölet igen på ett bra tag iom anstängningen det innebär. Så därför valde vi att brygga en dubbel batch. Receptet såg ut så här:

Rye Makes You Stronger (50 l)

Estimated OG: 1,110 SG
Estimated Color: 32,9 EBC
Estimated IBU: 106,8 IBU

Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU     
13,00 kg      Rye Malt (9,3 EBC)                        Grain        48,15 %      
12,00 kg      Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        44,44 %      
2,00 kg       Caramunich Malt (90,0 EBC)                Grain        7,41 %       
200,00 gm     Summit [17,00 %]  (60 min)                Hops         106,8 IBU    
     
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 27,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
90 min        Saccharification   Add 89,10 L of water at 71 C      65,0 C       

Rågen (förutom ett kilo) mäskades separat med följande schema:
45 C 30 minuter (betaglukanrast)
65 C 60 minuter
72 C 15 minuter

Om ni tittar på förra receptet så ser ni en del skillnader. Munichen och rostat korn är borta och karamellmalten är utbytt mot mörkare. Och dessutom är andelen rågmalten högre. Och aromhumlen plockade vi bort iom att aromen kommer vara försvunnen för länge sen när det här ölet väl har lagrat till sig. Jästen valde vi inga ändringar på utan det fick bli US-05 som sist.

Sammanlagt så hade vi alltså tre olika mäskar som såg ut enligt följande:

Mäsk 1:
12 kg Pale Malt
2 kg Caramunich
1 kg råg

Mäsk 2:
7 kg råg
2 kg havreskal

Mäsk 3 (brew in a bag):
5 kg råg

Så hur gick detta? Tja, om vi börjar med mäsk 3 (brew in a bag) så gick den bra. Däremot så fick vi fylla på mer vatten i flera omgångar för att få ut några mängder vört. Väldigt trögflytande vört kan man milt säga.

Brew in a bag med råg.

Om vi går till mäsk 2 så gick det mindre bra. Här använde vi ett mindre lakkärl. Trots betaglukanrast och utmäskning så rann det extremt långsamt. Vi gjorde kanske också fel som lade ett stort lager (ca 1 kg) havreskal i botten av läkkärlet. Kanske hade det varit bättre om vi blandat ut alltihop istället för att lägga en stort täcke i botten?

Lakning av rågmäsk....

Men efter att ha trixat lite men våra båda rågmäskar så lyckades vi ändå få ut ca 27 liter råg vört. Såg inte aptitligt ut för 5 öre kan jag säga på grund av alla småpartiklar. Fick hyfsat utbyte och ett SG på 75. Vi valde att tillsätta 1 kg maltextrakt i koket för att komma närmare det önskade OG:t. Då råkade vi ut för överkok, trots att vi hade ca 24 liter (när vi tillsatte maltextraktet) i en 36 liters kastrull! Aldrig varit med om något liknande. Vi tillsatta även protafloc i koket för att få ordning på utseendet på ölet.

Rågvört kokas....

Mäsk 1 förflöt bra och där hade vi ett ännu bättre utbyte och landade på ett SG på 80. Även där valde vi att tillsätta ett kilo maltextrakt för att komma närmare OG:t. Även i det här koket tillsatte vi protafloc.

Finfiltrering av det här ölet var inte att tänka på. Tänk på en konsistens av en sås så har ni bilden av hur trögflytande det var. Det fick helt enkelt räcka med att filtrera bort humlerester och större partiklar genom det stora durkslaget från Clas Ohlsson.

Man får en viss uppfattning om konsistensen på ölet i den här bilden....

Efter att lagt de olika kokens öl i ett och samma jäskärl så landade OG på 102. Och med tanke på allt strul med lakning och överkok så var vi nöjda med det. Vi smakade naturligtvis på ölet och det var riktigt pepprigt och mintigt i eftersmaken. Nästan en brännande känsla i halsen i eftersmaken. Munkänslan var tjock. Om betaglukanrasten hjälpt något eller ej får vi se när vi gör en provsmakning om några månader.

OG 102

Sammanlagt fick vi ner ca 50 liter i jäskärlet. Nu återstår dock bara att se hur mycket som kommer finnas kvar efter att jästen har flockulerat och sjunkit till botten med alla partiklar.....

Vi gjorde även ett small beer, vid namnet Little Rye. Här blev vi trötta efter en lång bryggdag så vi lakade inte ut nämnvärt mycket. SG hamnade därmed på höga 60. Och efter kok var vi uppe i ett OG på 70 och ca 12 liter.  Som smak och aromhumle valde vi Safir humle från årets humleodling. Vi valde att använda ett paket Belgian Ale M27 och ställde in det i i vår jäskammare. Kommer bli lite råg super saison aktigt av det. Blir kul att se vad det kan bli av det.

Nu för båda dessa ölen stå och jäsa. Efter någon månad så skall Little Rye flasktappas och Rye Makes You Stronger skall läggas på lite olika ekkuber under två månaders tid. Vi får se hur mycket vi får ut men tanken är en andel med franska medium rostade ekkuber, en annan med ekkuber som legat i Wild Turkey bourbon och slutligen en med ekkuber som legat i cognac.

Lite kortfattat känns det som om råg är extremt tidskrävande att jobba med vid stora procentuella andelar av maltgivan. Antingen får man ha stora mängder havreskal, blanda med andra maltsorter som har skal, köra brew in a bag eller köra på extrakt av råg. Extrakt av rågmalt verkar dock vara svårt att få tag i Sverige. Det kommer nog dröja ett bra tag innan vi gör något liknande igen....

Som vanligt finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar