torsdag 15 maj 2014

Flasktappning: Serious Goose Bumbs

Så fick vi i ikväll äntligen lagt vår halva DIPA, session DIPA eller vad man vill kalla den på flaska. En vanliga IPA alkoholmässigt men med en DIPAs humlemängd. Receptet hittar ni här.

FG:t blev 15 och med ett OG på 68 så blir det en alkoholhalt på 7% och en utjäsning på 77%. Känns helt ok!

OG 15

Ölet var väldigt disigt iom de stora humlemängderna och att vi dessutom glömde protafloc under den här bryggningen. Smaken var som väntat full med citrusfrukter. Beskan kändes inte så farlig faktiskt. Kom lite beska smygande längst upp i gommen som satt kvar ett tag.

Sammanlagt blev det 25 l kvar att lägga på flaska efter torrhumlingen och jästkakan. Vi valda att kolsyresätta med 6g/l. Provsmakning får bli om några veckor.

måndag 12 maj 2014

Ölresa: En tur till Köpenhamn i maj 2014 del2

Det här är fortsättningen på reseskildringen från vår Köpenhamn resa i förra veckan. Bättre sent än aldrig.... Första delen hittar ni här. Och besöket på CBC hittar ni här.

Efter CBC var det dags att möta upp med min trade/byte. Efter några SMS kom vi överens om att mötas på framsidan av Centralen. Till slut hittade vi varandra och bytet blev gjort. Lite suröl, Rasputin och Rasputin Oak mot lite amerikanska öl och en sydafrikansk barley wine. Helt ok trade/byte!

Fermentoren

Efter att bytet var gjort bar det av till Fermentoren. Sia och jag tog en Old Viscosity från Port Brewing. Sjukt balanserat öl det där! Medans vi satt där fick Pehr fick ett SMS från en kompis som berättade att han hört att det hade kopplats på ett Three Floyd fat på Mikkeller Bar Viktoriagade. Väl där så visar det sig dock inte inte stämma. Fatlistan var exakt samma som dagen innan. Riktigt dåligt faktiskt tyckte vi alla. Det enda som vi har att anmärka riktigt negativt på den här helgen var just detta.

Men i alla fall. Vi tog en taxi och begav oss till Mikkeller & Friends Stefansgade istället. Här hade vi inte varit innan så vi tyckte det kunde vara kul att testa. Taxiresan från Centralen kostade ca 100 DDK så det var inte så farligt.

På Mikkeller & Friends

Delar av kranlistan för lördagen (3/5)

Väl där så var det mycket riktigt en hel del folk. Vi började med att gå och kolla i bottle shopen. Här fanns helt klart en hel del att välja på. En hel del hade vi inte tidigare sett någon annanstans i Köpenhamn. Priserna var något högre här tyckte vi men samtidigt är det svårt att jämföra med tanke på att urvalet är unikt för Köpenhamn. Även om jag egentligen handlade färdigt så blev det en The Bruery Saison Rue, Oseriösa Saveur-Biere hade ju sönder min flaska. 115 DDK men det är det värt hoppas jag....

Sen gick vi in till baren och fick tag i ett bås vid sidan av en av väggarna. Stället är helt klart större än Mikkeller Bar på Viktoriagade. Sedan har man ju 40 kranar också vilket bara det är imponerande. Jag började med en To Øl Fuck Art - This is Advertising. En sjysst quadrupel. Efter en stund valde jag och Pehr att avslutade med en Clown Shoes Crunkle Sam, en rätt bra barley wine. Efter det promenerade vi en bit, tog bussen tillbaka till centralen. Där hittade vi ett ställe att äta på. Klockan var 21 när vi lämnade restaurangen ganska så slitna och trötta. Det fick bli en promenad tillbaka till hotellet.

Detta får avsluta skildringen av en riktigt grym ölresa. Flera fantastiska öl, lite ölshopping, ett festivalbesök och en utförd trade! Kan inte bli så mycket bättre! 

tisdag 6 maj 2014

Festival: CBC 2014

Så blev det lördag morgon på vår lilla ölresa och det blev dags för CBC. Skildringen från fredagen hittar ni i förgående inlägg. Och inlägget från förra årets festival hittar ni här.

Efter en fredag kväll med flera grymma och även ganska starka öl så var vi lite slitna. Men upp och iväg i tid kom vi. Vi kom fram till Sparta hallen en liten stund innan halv tio. Kön utanför entrén var redan ca 10 meter lång och kön för armband och glas var ungefär lika lång. Kön rörde sig dock väldigt fort och snart hade vi både glas, karta (med bryggerierna) och armband.

Kön började tidigt på morgonen!

När dörrarna öppnade så skyndade vi oss att skaffa ett bra bord att sitta vid. Sedan var det bara att gå runt och provsmaka. Tänker inte gå igenom allt jag testade och vad jag tyckte om det. Det känns som om det redan finns en del bloggare som redan skrivit om det.

Kul i år var att man hade förbättrat matutbudet ytterigare med fler alternativ. Kändes dock som om priserna var lite högre i år. Personligen testade jag en tjock stark korv med lite goda tillbehör. 50 DDK kostade dom. Det fanns även hamburgare (80 DDK) och även lite annat att välja på.

Längst in i lokalen hade man dessutom riggat upp en litet bryggverk där man Mikkeller bryggde ett öl tillsammans med Green Flash. Roligt att se en riktig bryggning live!

Todd från Surly

Mr Mikkeller himself

Någon blåbärsöl.

H-G från Närke bryggeri

Så hur var CBC 2014? Jodå, det var riktigt bra! Lite kortfattat kan man säga att det var bättre arrangerat i år, men utbudet på bra öl (Inget som Mikkeller kan göra något åt) var sämre. Betyget blir därför även detta året 4+. Vad som drar ner betyget är följande:

Ljudnivån i lokalen
Det blev i år smärtsamt tydligt att lokalen inte är gjord för ändamålet. Öronproppar är ett måste för att vistas i lokalen. Tack och lov hade jag med mig det i år till skillnad från förra året. Borde gå att hitta en lämpligare lokal i en så stor stad som Köpenhamn tycker jag. Att dessutom spela musik i lokalen är bara korkat rent ut sagt. Ljudnivån i lokalen är helt klart det största "felet" med CBC för tillfället.

Information
I år fick man en karta över var bryggerierna var placerade. Bra! Men bryggerierna var utsatta men nummer i oordning och listan var inte heller i alfabetsordning. Dessutom fick man ingen lista över vilka öl som fanns på passet. Det tycker jag man kan begära.

Ölutbudet
I år var ölutbudet helt enkelt inte lika spännande som sist. Visst, det är lite slumpen som styr vad bryggerierna tar med sig och vilket öl dom tar till vilket pass etc och inget Mikkeller som arrangör kan råda över. Men jag pratade med flera som hade besökt andra pass och även flera pass som hade samma åsikt. Vi var inte med om att något öl var slut men vi har hört från andra som varit på andra pass att ett antal bryggerier fick slut på öl och det är ju lite dåligt. Så var även fallet förra året. Bryggerierna borde kunna beräkna åtgången bättre till nästa år.

WiFi:t
Det fanns ett trådlöst nätverk men det gick inte att koppla upp sig till det. Hittade inte någon information om lösenordet och hittade inte heller någon som kunde det rätta.  Jag förstår att det inte är det enklaste att fixa ett tillfälligt trådlöst nätverk som orkar med alla människor i lokalen men samtidigt hävdar man att man skall fixa den bästa ölfestivalen någonsin och då blir kraven därmed också därefter.

Kommer vi besöka CBC 2015? Nja, det blir troligtvis SM i hembryggt öl istället nästa år som också är under våren. Men hade det inte varit för det så hade det nog blivit av. Men man skall ha klart för sig att CBC är en festival med mycket experimentell öl. Gillar man inte experimentell öl gillar man inte CBC. Men vi gillar ju det, vi brygger ju en del experimentell öl själva.;)

Som vanligt finns det fler bilder på vår Facebook sida!

måndag 5 maj 2014

Ölresa: En tur till Köpenhamn i maj 2014 del1

Så bar det av till Köpenhamn och CBC igen. Förra årets reseskildring hittar ni här. I år så blev det jag och Sia som åkte men också Pehr från Bellevue Brewing Boys. Royne valde att stanna hemma denna gången.

Det blev i alla fall en tidig fredag morgon. Bussen från Centralstationen i Göteborg gick 8.15. Lite seg bussresa som vanligt. Men vid lunch var vi i alla fall framme vid Centralstationen i Köpenhamn.

Planen för fredagen var väldigt enkel. Ölshopping, lunch och Mikkeller Bar (Viktoriagade). I år fick vi biljetter till det tidiga passet på lördagen. Egentligen hade vi tänkt gå på båda lördagspassen men eftersom vi bara fick biljett till det första så fick det bli så här i år.

Men åter till fredagen som det här inlägget skall handla om. Vi letade reda på hotellet som i år blev Tivoli hotell. Vi var ju inte vidare imponerade av hotellet som vi var på förra året och det var ganska full bokat i hela Köpenhamn så det fick bli något annat i år. Kan helt klart rekommendera det här hotellet. Väldigt fräsch och prisvärt. Dessutom väldigt nära både Kihoskh och Fermatoren.

Vi hade som sagt inga större ambitioner att handla en massa öl med oss i år. Dels hade vi alla redan en hel del av vårat egna hembryggda öl ståendes plus diverse nyheter från systembolaget. Dessutom hade jag (Peter) ett byte av lite suröl inplanerat.

Iom att vi inte hade några större inköpsplaner så tog vi beslutet att skippa besöket på Fish'n'beer den här gången. Affären ligger ju lite avsides jämfört med andra affärer och det som finns det brukar finnas i andra affärer. Så första besöket blev Barley wine. Vi har inte varit i alla ölaffärer som finns i Köpenhamn men vi tycker att framförallt utbytet är otroligt bra på Barley wine. Lägg till rimliga priser och en mysig och gemytlig atmosför också. Vi gjorde våra inköp på Barley wine (Southern Tier Oaked Aged Back Burner bla) och traskade vidare och åt lunch. Har tyvärr ingen adress eller namn på stället vi åt lunch. Men det var ett steakhouse i närheten av Barley Wine.

Efter lunch så bar det av till hotellet för att dumpa av våra inköp. En kort paus uppe på hotellrummet och sedan bar det av mot Kihoskh. Vi tog bron över som ligger i närheten av Tivoli hotell vid Fisktorvet. Efter det tog vi in till vänster in på en diagonalgata och gick en bit fram. Efter en stund kom vi ut på Sønder Boulevard som Kihoskh ligger på. Och där på högra hörnet låg lite oväntat Kihoskh. Himla smidigt!

Utbudet på Kihoskh var nog något av det bästa vi har varit med om. Framförallt i källaren hade de himla mycket godis. Blev svårt att välja. Valde bla en The Bruery Rugbrød.

Kihoskh!

Efter det bar det iväg till Mikkeller Bar (Viktoriagade). Klockan var runt 17 och det var ganska fullt med folk redan. Tyvärr tyckte vi listan över vad som fanns på kran var lite av en besvikelse. Ovanligt mycket Mikkeller öl. Så det fick bli en Three Floyds Behemoth Barleywine på flaska som jag delade med Pehr. 300 DDK men det var det värt. Vilket öl alltså! Efter det tog jag och Sia en Pirate Bomb från Prairie Artisan Ales som ingen av oss tyckte var så himla bra. Pehr valde istället en Lost Abbey Angel Share brandy som både jag (Peter) och Sia tyckte var för fruktig men som Pehr tyckte var fantastisk. Efter besvikelsen med Pirate Bomb valde vi istället Lost Abbey Angel Share bourbon. Helt klart ett av de bästa barley winet vi druckit. Himla skön fruktighet och karamellighet utan att slå över!

Behemoth!

Last Abbey Angel Share brandy och bourbon

Utanför Mikkeller Bar stod ett par killar som gjorde smörgåsar (typ ciabatta) med kött och grönsaker och riktigt starka såser. Behövde fylla på magen med något så en sådan fick det bli. Riktigt gött men starkt!

Kvällen fick avslutas med en Mikkeller 1000 IBU. Den skall ju drickas färsk på fat. Det är inte svårare än så! Efter det kände vi oss alla tre ganska dragna och kände att det var dags att knyta sig för på lördag morgon var det ju dags för CBC. Men det kommer i ett seperat inlägg. Håll till godo så länge!

torsdag 1 maj 2014

Humleodling: Maj-rapport från humleodlingen

Hoppas att alla haft en trevlig första maj!

Dags att kolla till humleodlingen igen. Plantorna överlevde ju vintern. :)

Sen sist så jag jag klippt bort alla skott från förra året som satt kvar. Även vattnat ett par gånger när det varit torrt. En reflektion är i alla fall att skotten är grövre i år än förra året. Vilket stärker mig i min tidigare uppfattning att första säsongen är att betrakta som en etableringssäsong. Några plantor har redan kommit upp i den för mig, imponerande höjden på en hel meter.


Redan över metern hög!


Nästa grejer blir att beskära plantorna så varje planta har max 4 st skott var så att dessa kan växa maximalt. Detta i kombination med humlegödning en gång i månaden (och en bra sommar förstås) skall förhoppningsvis resultera i välmående plantor och förhoppningsvis en förhållandevis (för Sverige) bra humleskörd. Hade ju varit kul att brygga ett öl helt med egenodlad humle någon gång.