söndag 29 juni 2014

Provsmakning: Hopfen Lemongrass Saison

Dags för en officiell provsmakning av vår citrongräs saison, Hopfen Lemongrass Saison. Vi ställde ju upp med det här ölet på Amylases Sommarölsträff och därför ville vi inte göra en officiell provsmakning allt för tätt inpå tävlingen.

Härlig skumkrona!

Utseende: Ljust och stort poröst skum. Halmgul färg och relativt grumlig. Vi använde protafloc och kylningen var helt klart snabb men jästens (Belle Saison) flockning är ju som många andra saison jäster inte så jättebra och därmed blir ölet som väntat något grumligt. Den höga kolsyran gör också att jästkakan i botten på flaskan virvlar upp ganska enkelt. 

Arom: Aromen är ganska typisk för en saison. En frisk och fräsh arom av citrus. Kan inte urskilja all Cascade som använts under bryggningen. 

Smak: Smaken påminner mycket om aromen. Citrusfrukter och lite kryddighet. En torr och besk avslutning. Kraftig kolsyra som sig bör i en saison. En ton av citrosgräs finns i bakgrunden. 

Slutsats: Ett mer än väl godkänt första försök på saison tycker jag. Torr och frisk. Lite försiktigt humlig. Men kan känna citrongräset men det tar absolut inte över och det är svårt att säga att det är just citrongräs som använts. Tycker personligen att ölet är för att vara en saison, rik på smaker och lite komplex, utan att för den saken skull bli underlig.

Men det är klart. Den är inte grymt bra. Skulle jag gjort om det här ölet hade jag lagt OG:t något lägre, mäskat lägre, jäst något varmare för att höja temperaturen en aning på slutet (för att få ett lägre FG och mer estrar) och använt Centennial som humle istället för Cascade. Kanske även något mer citrongräs. Ölet var kanske lite väl balanserat och snällt och stack därför kanske inte ut tillräckligt på Amylases Sommarölsträff?!

tisdag 17 juni 2014

Tävling: Amylases Sommarölsträff 2014

Så blev det dags för ytterligare ett hembryggarevenemang i Göteborg igen, nämligen Amylases Sommarölsträff. Förra året besökte vi träffen, dock som bara just besökare.

Men det här året skulle vi vara med som tävlande för första gången på en sommarölsträff. Innan har vi inte haft öl som vi tyckt antingen inte varit bra nog eller inte passat in och därför helt enkelt valt att inte inte ställa upp. Den här gången valde vi i alla fall att ta med oss vår citrongräs saison, Hopfen Lemongrass Saison. För att vara vår första saison och dessutom lite exterimentell så var vi riktigt nöjd med den. Vi hade också fått en hel del positiv feedback från lite olika håll på den så det skulle bli spännande att se hur den togs emot av besökarna.

Folkets Hus i Fräntorp


Vi tävlande fick sedvanligt tillträde till lokalen (tillbaka till Folkets Hus i Fräntorp igen) kl 12. De föranmälda besökare fick börja komma in vid 13.00. Lokalen är ju tyvärr begränsad så att bara 150 st personer får plats.

Inför den här träffen fick man veta att det var rekord i antalet anmälda öl till en sommarölsträff, hela 42 st. När vi kom det visade det sig att det var 41 st, någon hade hoppat av men det ar ju helt klart många öl. Har nog aldrig tidigare sett ett så varierat utbud av öl på en Amylase träff. Och mycket höll dessutom en väldigt hög klass.

För vår egen del så var inte åtgången sådär jättebra. Feedbacken vi fick var övervägande positiv men mängden citrongräs delade in publiken i två delar. Den ena delen som tyckte det var alldeles lagom och dom som ville haft mer. Saison verkade också vara en stil som det rådde delade meningar om bland publiken.

Prisutdelning

Timmarna gick och det blev dags för prisutdelning. Med tanke på den blygsamma åtgången så blev det mycket riktigt ingen medalj för oss denna gången. Vann gjorde nr 24, "Almost Imperial IPA" av Simo Jäntti och Robin Andersson. På andra plats kom Cherry Williams och (S)kriket från landsbygden av Daniel Rutgersson och Patrik Johansson. Och slutligen på tredje plats kom Rose-Marie Black (en porter!) av Frank Mortensen och Rose-Marie Mortensen. Vår öl hamnade lite väntat på en blygsam 16:e plats men det får vi vara nöjda med. Hela resultatlistan hittar ni här.

Slutligen vill jag ge Amylase beröm för ytterligare ett väl arrangerad hembryggarträff och att de äntligen skaffat en Facebook sida och dessutom skapade evenemang för den här träffen via den sidan. Bra jobbat!

Fler bilder från träffen finns på vår Facebook sida!

söndag 8 juni 2014

Provsmakning: Serious Goose Bumbs

Dags att provsmaka våran halva DIPA eller vad vi skall kall den. En IPA alkoholmässigt men med en DIPAs humleschema är det i alla fall.

Snygg färg och stort fluffigt skum!

Utseende: Utseendet är helt klart godkänt, framförallt med tanke på att vi glömde protaflocen under den här bryggningen. Ölet har ju en liten rödaktig färg som det var tänkt och jag har sett disigare öl.

Arom: Arom är kraftig och balanserad. Här är det olika citrusfrukter för hela slanten!

Smak: Smaken är även den kraftig men balanserad. Citrus och citrusskal i mängder. I bakgrunden är det en maltig smak som jag tycker tar över på slutet och förstör lite grann. Maltsmaken är karamellig och även lite brödig. Känner även att ölet hade fått varit torrare alternativt en lite kraftigare bittergiva.

Slutsats: Man kan säga att det har svängt lite om det här ölen. När ölet bara legat på flaska en vecka så var det fantastiskt. Men sen kom den där maltsmaken fram och även beskan avtog. Missuppfatta mig inte. Detta blev ett bra öl. Det är för det första inte beskt trots sina 130 IBU. Hade tom kunnat vara beskare. Så dom bryggerierna som inte räknar givor efter 60 minuter verkar göra rätt. Det blir en annan typ av beska av de senare givorna enligt våra erfarenheter från detta ölet.

Skulle vi gjort om det här ölet så hade jag först och främst kommit ihåg protaflocen. :) Sen hade jag plockat bort Munich malten och minskat mängden karamellmalt med 100g. Det finns ju lite fler torrjäster att välja på nuförtiden så nästa gång hade man kanske valt en West Coast jäst? Det hade kanske gjort ölet något mer utjäst och torrare. Ursprungsreceptet hittar ni här.

måndag 2 juni 2014

Humleodling: Juni-rapport från humleodlingen

Så var det dags för juni-rapporten från humleodlingen.

Vad har då hänt sen maj-rapporten? Jo, plantorna har ju självklart växt en hel del. Det som är intressant är att de olika sorterna har växt väldigt olika i år. Och konstigt nog är det dom plantorna som har minst soltimmar som är störst än så länge?! Taurus plantorna som var dem som blev störst förra året är helt klart minst hittils. Det kanske jämnar ut sig längre fram, vad vet jag.

Humleodlingen idag

Oavsett vad, det växer verkligen så det knakar nu. Trots att maj inte varit supervarm så har det varit dagar då skott på plantorna växt över decimetern. Det är flera skott som nu är närmare tre meter. Dessutom så är skotten grövre i år, ca 4 mm i diameter skulle jag uppskatta det till. Vet faktiskt inte heller om jag kommer få "plats" i spaljén. Helt klart känns det som om det kommer bli en grön vägg av hela spaljén i år. Iom att spaljén bara är 1,8 meter hög så försöker jag få skotten att växa upp och sedan ner igen på spaljén. Har funkat bra hittils.

En början på kottar börjar redan komma.


Tittade lite på gamla blogginlägg från humleodlingen och jag tycker personligen att det inte är en jättestor skillnad mellan hur odlingen ser ut idag och hur den såg ut så sent som i augusti förra året. Har tex redan fått små knoppar på flera skott som sedan kommer bli kottar. Precis som i augusti förra året. Med tanke på att plantorna redan har blivit så här stora så känns det som om att det kanske kan bli en liten skörd om det blir en bra svensk sommar!

Har även fått ytterligare en spaljé att odla humle på. Hade tänkt skaffa Cascade men dom var ju naturligtvis slut på Eickelmann. Lite surt. Så det fick bli 4 st plantor av sorten Merkur. Vid den här spaljén tänker jag  plantera plantorna något tätare (iom att det är samma sort). Återkommer till den här delen av odlingen i nästa rapport.