torsdag 25 juni 2015

Utrustning: Vår 100L vattenvärmare (HLT)

Dags att publicera det sista lite större bygget i vår uppgradering till större volym. Den här gången är det dags att beskriva hur vi byggt våran vattenkokare (HLT) som vi värmer upp vatten till mäskning och lakning i. Vi använde denna lösningen för att värma upp lakvatten under bryggningen av våran saison tidigare i våras.

Utsidan

Själva kärlet är en 100 liters jäshink inköpt hos biredskapsfabriken. Elememten har vi tagit från slaktade  vattenkokare som vi köpt på rusta. 49:- för ett 2kW element är ju bra billigt. :) Vi valde att installera tre element istället för fyra som i vårat kokkärl. Ingen isolering heller för det kommer gå fort att värma upp till önskad temperatur ändå. Oftast ställer vi timers dagen innan att börja värma på vattnet en timme innan vi skall börja brygga. På så sätt har vi mer eller mindre mäsktemperatur på vattnet ungefär när vi kommer till lokalen på bryggdagen. För den uppmärksamme som undrar vad det är för kablar som sticker ut från elementen så är det kablar till lampan som indikerar att elementet är igång. Så inga lösa farliga elkablar med andra ord. :)

Insidan

I vår gamla vattenkokare så hade vi problem med att tappkranen lossnade med läckage av varmt vatten som följd. Så för att bli av med det problemet så köpte vi istället en bordgenomföring (1/2") och en gummipackning (för att hålla tätta) som vi sedan monterade en kulventil på. Fungerar med vilken 1/2" kulventil som helst i stort sett. Men välj inte en allt för stor och tung sak....

Kulventilen som leder det varma vattnet ut till varmvatten pumpen
För er som inte har följt bloggen under våren så pumpar vi sedan det varma vattnet från denna lösningen med hjälp av dessa pumparna ner i vårat mäskkärl.

Så här har vi byggt våran vattenkokare, hoppas det kommer till användning eller blir inspiration för någon!


söndag 14 juni 2015

Tävling: Amylases Sommarölsträff 2015

I helgen gick Amylases Sommarölsträff av stapeln. Vi besökte den här tävlingen för första gången förr förra året som besökare och förra året ställde vi även upp som tävlande. Iår valde vi att bara besöka träffen. Vi tyckte vi hade fullt upp med vår uppgradering till större volym samtidigt som vi inte hade något passande öl liggandes. Kanske att vi ställer upp som tävlande nästa år, vi får se.

I sedvanlig ordning så hölls arrangemanget i Folkets hus i Fräntorp. Den här gången ställde 31 öl upp. Antalet stilar var stort och varierat. Kanske det mest varierande jag sett på en sommarölsträff. Allt från Berliner Wiesse till Imperial Stout. Tyckte det också var roligt att se många nya ansikten bland dom tävlande. En del som brukar vara med och tävla var inte med denna gången, bla Rick Gordon Lindqvist.

Personligen hittade jag ganska många öl som jag gillade och det var svårt att välja vilka tre man skulle välja. Förutom ett öl som smakade plast så hittade jag inte något öl som hade några större brister. Smakade samtliga öl utom tre som var "surisar". Personligen har jag svårt för suröl, försöker lära mig uppskatta det men än så länge tycker jag för det mesta att det smakar svettig gympasal. :) Till slut blev det ölen 7 (Glenn den äldre av Christer Blom), 23 (La Primavera av Rebecka Singer) och 18 (Sauvignon av Karl Janred) som fick min röst. Men det var svårt att välja. Hade över 10 öl som jag stod och valde mellan. Alla bra på sina sätt.

Glada vinnare!

Det officiella resultatet blev följande: På första plats kom en torrhumlad Berliner Weisse vid namnet Erlandssons Brewings Sofia av Henrik Erlandsson. Och på andra plats kom Fabrikör Ekstedts Pseudogueze #2. Två av dom ölen som jag inte provsmakade. :) På tredje plats kom Djungel DIPA av Lars Hansson. En DIPA på nästan 12% som han hade tillsatt en hel del ananas och mango i.

Fullständigt resultat hittar ni här.

Tack Amylase än en gång för ett trevligt arrangemang!

torsdag 11 juni 2015

Flasktappning: 3w saison

Igår kväll var det dags för flasktappning av våran saison. FG provet visade som väntat ett väldigt torrt öl i form av 2. Så med ett OG på 43 så blir det en utjäsning på 95% och en alkoholhalt på 5,4%.

FG 2

Några dagar innan så hade vi tappat om till tre olika jäshinkar:
  • neutral
  • hallon
  • mynta och lime
Mynta och lime
Vi valde att ha i ett kilo hallon i 15 liter. Kokade dom och kylde ner dom innan vi tippade ner det i jäshinken. Mynta och lime versionen valde vi att bara göra 10 liter av iom att det är en ganska stor chansning. 1 kilo lime skivades tunt tillsammans med 2 krukor färsk hackad mynta som åkte ner i humlepåsar och sänktes ner. Sedan ställde vi tillbaka jäshinkarna i vår jäskammare där jästen fick äta upp fruktosen i frukten som vi tillsatt så vi inte får flaskbomber.

Gissa vilken som är hallon?

Vid flasktappningen några dagar senare så luktade och smakade hallonversionen väldigt lovande och hade en väldigt röd och fin färg. Limeversionen hade fått en hel del beska av limeskalen gissningsvis. I värsta fall får den ligga några månader så beskan från humlen försvinner lite grann. Doften och smaken på lime och mynta versionen var dock lovande men inte så mycket smak eller arom av myntan tyvärr.

Nog får dessa flaskor ligga några veckor så det blir kolsyra sen blir det provsmakning.