söndag 30 augusti 2015

Bryggning: Kylspiral eller plattvärmeväxlare?

Vilken typ av kylning skall man välja?
Kylning är något som vi skrivit om innan i form av tips för hur man skall få en bra kylning med kylspiral. Nu är det dags för ytterligare ett inlägg med temat kylning, men den här gången blir det en jämförelse mellan kylspiral och plattvärmeväxlare. Ett val som många hembryggare ställs inför antingen i början eller under sin bryggarkarriär.

Så vi börjar med att lista olika för och nackdelar med de två olika lösningarna.

Kylspiralen har följande för och nackdelar:
+ billig jämfört med plattvärmeväxlaren
+ enkelt att rengöra
+ enkelt att börja med
+ kyler hela volymen samtidigt

- förbrukar stora mängder vatten
- kräver att man rör om i vörten när man kyler
- kan kräva lyft av kokkärlet
- är svårt att att kyla ner vörten till temperaturer i närheten än kylvattnets temperatur
- fungerar mindre bra/smidigt på större volymer (40 liter och uppåt)
- när man går upp i volym så kan man mycket väl behöva byta kylspiral
- vid höga temperaturer på kylvatten kan man behöva komplettera med både vatten och isbad för att kunna komma ner i önskad temperatur.

Plattvärmeväxlaren har följande för och nackdelar:
+ kyler snabbare än kylspiralen (beror förstås på hur stor plattvärmeväxlare och hur stor kylspiral man jämför)
+ förbrukar därmed mindre vatten
+ kräver inga lyft
+ går man upp i volym så kan man troligtvis behålla sin gamla plattvärmeväxlare såvida man inte har snålat och köpt en för klen
+ kan kyla ner vörten närmare kylvattnets temperatur än kylspiralen
+ smidigt, kylningen sköter sig nästan av sig själv

- dyrare jämför med kylspiral
- kräver pump för att fungera optimalt
- kyler bara så snabbt som pumpen eller självfallet tillåter
- kyler det som går igenom plattvärmeväxlaren medans det som är kvar i kokkärlet förblir varmt
- större svinn av öl iom att det är svårt att helt och hållet tömma systemet 
- svårare och mer tidskrävande att göra rent

Om man skall välja kylspiral eller plattvärmeväxlare kan man bara svara på själv. Som jag ser det så får man väga in följande parametrar:
  • budget (hur mycket vill du lägga?)
  • brygger du själv eller med några andra?
  • hur stor volym brygger du?
  • tror du att du kommer uppgradera till större volym längre fram?
  • tänker du brygga mycket lageröl?
Tips rörande plattvärmeväxlare
Vi har som sagt tidigare skrivit ett inlägg om hur du får en effektiv och bra kylning med kylspiral, så där finns inte så mycket att tillägga. Nedan följer därför några tips om du väljer att skaffa dig en plattvärmeväxlare:
  • välj en plattvärmeväxlare med så många plattor som du känner att du har råd med (om du senare går upp i volym så behöver du inte byta)
  • snåla inte utan köp en pump också 
  • för optimal smidighet och flexibilitet rekommenderar jag kulventiler (se vårat tidigare inlägg om kopplingar till plattvärmeväxlare
  • rengör systemet innan och efter kylning med varmt vatten och StarSan 
  • välj så grova slangar och kopplingar som möjligt, det gör kylningen snabbare/effektivare. Hellre att flaskhalsen i kylningen ligger i plattvärmeväxlaren och att man får reglera ner flödet med en kulventil än att det är kulventiler och slangar som är flaskhalsen. 
Summering och personliga åsikter
En kylspiral är väldigt mycket billigare jämfört med en plattvärmeväxlare, framförallt om man även räknar in en pump. Och det är väldigt enkelt och smidigt sätt att komma igång att kyla på.

Hade jag personligen valt så hade jag förutom budgeten tänkt mycket på huruvida jag bryggde ensam eller med någon annan och framförallt vilken volym man kör (eller vill köra) och om man är nöjd med den volymen. Är man tex två som brygger 20 liters satser och är nöjda med det finns egentligen ingen anledning att välja en plattvärmeväxlare som jag ser det, såvida man inte brygger mycket lageröl.

Har man en strulande rygg, vill slippa så många lyft som möjligt eller brygger stora volymer så har man inte så mycket val än att skaffa en plattvärmeväxlare som jag ser det. Tycker också personligen att man skall ha pump och kulventiler till en plattvärmeväxlare då det blir snabbare och smidigare kylning med det.

Dom två största nackdelarna med en plattvärmeväxlare som jag ser det är kostnaden och rengöringen. Själva så har vi än så länge inte haft någon infektion pga att plattvärmeväxlaren inte varit ren nog. Men vi är noga med att alltid avsluta bryggningen med att skölja igenom systemet med varmt vatten och starsan. Även innan kylningen på själva bryggdagen gör vi samma sak igen.

Finner ni några felaktigheter eller något annat i inlägget så lämna en kommentar så justerar vi inlägget!

Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

fredag 21 augusti 2015

Provsmakning: Imperial Highlander Ale 2

Imperial Highlander Ale 2!
Vår senaste Wee Heavy, Imperial Highlander Ale 2 har nu legat över ett halvår på flaska så nu när sommaren börjar lida mot sitt slut så får det bli en officiell provsmakning av denna tycker jag.

Utseende: Härligt rubinröd färg. Klar och fin. Bara man är försiktig med sista skvätten ur flaskan så man inte får med sig jästkakan. Jästkakan från jästen som vi använde till detta ölet sitter ganska löst har jag märkt. Inte som andra jästsorter som nästan limmar sig fast i botten på flaskan.

Arom: Myclet fruktig och karamellig arom. Russin, plommon, fikon och karamell finner jag. Låg nivå av estrar i bakgrunden.

Smak: Mycket maltig och fyllig smak. Fruktig och karamellig smak.Även här får jag associationer av russin, plommon, fikon. Och karamell förstås. Låg nivå av brittiska estrar. Men känner av det höga (34) FGt på så sätt att det är väldigt fylligt och att man gärna tar små klunkar. Inget man bara dricker rakt upp och ner som en IPA/DIPA (vilket det inte skall vara heller). Något hög beska och kolsyra dock.

Slutsats: Jämfört med förra versionen så är det inget snack om att denna versionen är bättre. Tydligare maltighet och fruktighet. Finns låga nivåer av brittiska estrar men inga störande mängder (jag är personligen ganska känslig för den här typen av estrar kan tilläggas) som vissa andra brittiska jästsorter. Helt klart imponerad av Newcastle Dark Ale M03 efter det här ölet. Visserligen låg utjäsning men är man medveten om det kan man alltid justera sitt recept efter det alternativt sekundärjäsa med en annan jäst med högre förjäsningsgrad.

Lite svårt att säga vad vi hade gjort så mycket annorlunda eftersom vi av misstag lakade ut 10 liter för mycket under den här bryggningen och därmed inte kunde följa receptet fullt ut. Då saknande vi även mäskkapacitetet vilket vi inte längre gör längre iom vårat 80 liters mäskkärl. Men oavsett det så hade det varit kul att testa inom denna stilen att brygga ett recept på bara basmalt och en mörkare (200 ebc) karamellmalt.

Oavsett vad, det blev ett bra öl av det här och jag ser framemot att dricka fler flaskor under hösten/vintern!

lördag 8 augusti 2015

Planer: Hösten 2015s bryggningar mm.

Dags för ett blogginlägg igen efter ett tags semester. Den här gången är det dags att publicera vad vi tänker ägna oss åt under hösten.

Bryggningar
Om vi börjar med bryggningar så kommer det bli 3 st bryggningar den här hösten. Eventuellt blir det en sambryggning med Pehr från Bellevue Brewing Boys, brygglaget vi delar lokal med. Vi får se om det dyker upp en lämpligt tillfälle och om tiden finns.
Dadelsirap kommer användas till en av höstens bryggningar

Vi kommer i alla fall börja med att vår belgiska munk kommer fram igen efter bryggningen av Monks Dipa under våren. Den här gången brygger munken en belgian dark strong ale. Receptet är inte helt spikat i detalj än men vi kommer bla använda dadelsirap i det här ölet. Jästen blir Belgian Ale M27 och ölet får stå och jäsa i vår jäskammare. Namnet på det här ölet blev Monks Secrets.

Efter det ger vi oss på stilen American Amber igen. En del hel ändringar från förra receptet. Vi kommer sikta på att brygga en ganska stor volym av det här ölet och tanken är att lägga några olika delar på olika sorters chilifrukter och laborera och jämföra. Jästen blir West Coast M44. Humlen är inte spikad utan det blir vad vi hittar för något färskt och trevligt när det närmar sig. Valet på namn landade här på Little Amber.

Avslutningsvis ger vi oss på för oss en ny stil, American Strong Ale. Den här stilen är väldigt bred men vi tänker oss något i stil med Stone Double Bastard dvs ett mörk-rött maltigt, beskt, humligt och starkt öl. Jästen blir även här West Coast M44. Ett mycket bättre namn än Big Bad Wolf kom vi inte på till detta ölet.

Iom att det är osäkert om sambryggnigen blir av så kan jag bara säga som så att om det blir av så blir det något starkt, komplext och experimentellt. Dock ingen rågbarley wine den här gången.:)

Tävlingar
Precis som förra året, 2013, 2012 och 2011 (bloggen fanns inte det året) så kommer vi ställa upp på Amylases Vinterölsträff som går av stapel den 7:e december. Vilka öl vi kommer ställa upp med får ni som vanligt se där och då! ;)

Festivaler, mässor
I år är det dags för Porterfestivalen igen. Den här festivalen går bara vartannat år, ån så länge. Festivalen 2013 var ju himla lyckad. Några fler festivalen eller mässor blir det tyvärr inte den här hösten. Tyvärr är jag bortrest när All In har sin festival men med tanke på hur nära tidsmässigt den ligger Porterfestivalen så är det kanske lika bra så.....

Humleodlingen
Den här sommaren har ju kort sagt varit bedrövlig vädermässigt. Dom senaste dagarna i augusti har ju dock varit lite finare så vi får se om det fortsätter så här resten av augusti och september och om det kan bli någon skörd. Har i alla fall fått fyra skott som jag planterat om. Återstår att se om dom överlever och om det blir någon skörd den här säsongen. Återkommer i oktober med ett inlägg om hur det har gått.

Bloggen
Efter att ett längre tid varit ganska fokuserade på uppgradering till större volym så kommer vi nu landa i vår uppgradering och inte göra allt för många utrustningsrelaterade inlägg den närmsta tiden. Därför har vi nu var ett par inlägg med sammanfattningar och tips som vi kommer publicera framöver och som vi hoppas kommer bli omtyckta. Har ni tankar och funderingar på ämnen så är det bara att höra av sig.

Så ser våra planer ut för denna hösten! Hoppas att ni ser framemot dom lika mycket som vi gör!