måndag 28 december 2015

Planer: Våren 2016s bryggningar mm.

Ja, dags att presentera vad vi skall underhålla oss med under den här våren.

Bryggningar
Om vi börjar med våra bryggningar så är det tänkt att vi skall brygga 4 st öl även den här våren. Vilken ordning som ölen kommer komma i är inte helt spikat utan vi får ta det lite som det kommer den här våren. Men följande öl har vi planer på att brygga:
  • Dark as hell (som namnet antyder ett riktigt mörkt öl, närmare bestämt en imperial stout med melass)
  • Monks Barley Wine (ett öl som är inspirerat av Stone Old Guardian Belgo-Barley Wine)
  • Tysken, Belgaren, Amerikanen (en DIPA liknande Monks DIPA fast större volym och en del justeringar)
  • Monks Dubbel (en belgisk dubbel)

Melass kommer vi använda i ett av våra öl under våren.
Förhoppninsgvis blir alla dessa planer av. Det gäller bara att få ihop det tidsmässigt.

Tävlingar
Om vi går vidare till tävlingar så planerar vi att ställa upp som tävlande på Amylases Sommarölsträff som för förra året. Dessutom så kommer vi (om ingen väldigt oförutsett uppstår) att ställa upp i SM också. Vi kan berätta så mycket som att ölet som vi skall tävla med i folkets val redan är bryggt sedan en tid tillbaka. Några öl som vi bryggt på senare tid och som passar in i typdefinitionerna har vi också lagt undan 5 st flaskor av så vi kan skicka in dom till domartävlingen.

Festivaler/Mässor
Under våren kommer det inte bli några festivalbesök tyvärr. Öl och whiskymässan är helgen innan SM så det krockar lite grann och CBC och Köpenhamn har vi tröttnat något på. Förhoppningsvis blir det någon festival att besöka till hösten istället.

Bloggen
Det finns lite skisser och idéer på intressanta inlägg till bloggen. Vi får se vad det finns tid och utrymme för under våren.

God fortsättning och gott nytt året på er (i förskott)!

tisdag 22 december 2015

Summering: Bryggåret 2015

Tänkte genom ett litet inlägg summera lite grann vad vi har sysslat med under året som gått.

Bryggningar
Om vi börjar med våra olika bryggningar så har det under året blivit bryggt 8 olika öl vilket blir någon form av rekord för oss. I år tycker jag vi har lyckats brygga mycket varierande stilar och öl:
Förutom ett magplast med Little Amber så tycker jag samtliga öl har blivit bra eller bättre. Två av våra öl har vi dock inte smakat än. The Kilt Lifter ligger på ekkuber och Monks Secrets ligger fortfarande på jäshink.

Vårat nya stora mäskkärl

Vår 100L vattenvärmare (HLT)

Utrustning och byggen
Förra året var det väldigt mycket kring vår uppgradering till större volym. Och i år så har vi följfullt uppgraderingen genom nytt större mäsk kärl byggt av en Thermogryta och ett bygge av en 100L vattenvärmare (HLT). Vissa finjusteringar kvarstår men i stora drag så har vi landat i vår uppgradering och börjar nu känna oss "hemma" i vårat nya bryggverk.

Besök av Amylases Sommarölsträff


Tävlingar
På tävlingens fronten blev det bara Amylases Vinterölsträff som vi ställde upp i. Vi besökte dock Sommarölsträffen. Inga medaljer i år tyvärr. Kan avslöja att det under 2016 kommer bli lite fler tävlingar. Återkommer om detta i ett senare inlägg.

Porterfestivalen


Festival(er)
I år blev det två festival besök, närmare bestämt Öl och whiskymässan och Porterfestivalen. Vi får se vad det blir för festivalbesök under 2016.

Bloggen/Facebook
Som tidigare år så har trafiken på bloggen ökat med 50% förutom under senare delen av året då det börjat plana ut något. Och under året passerade vi 100 000 sidträffar. Blev lite färre inlägg i år vilket delvis kan förklaras med att stora delar av uppgraderingen gjordes förra året och att antalet inlägg från humleodlingen i år varit färre.

Vår Facebook sida har också fått många nya vänner, idag har den hela 810 st vänner. Våra olika tips och byggen har troligtvis bidragit till detta. För nästa år finns det en del utkast till idéer för att fortsätta att utveckla bloggen och behålla den intressant. Men har ni tankar, tips eller funderingar så hör gärna av er.

Ja, 2015 blev ett händelserikt år det med. Vi tror och hoppas att 2016 skall bli det med.:) Vi kommer snart presentera våra planer för våren!

God jul på er, kära läsare!

torsdag 17 december 2015

Provsmakning: Little Amber

Vi bryggde ju en american amber ale i början av september som vi inte haft någon officiell provsmakning på än. Vi valde också att "torrhumla" delar av det här ölet med chipotle. 

Little Amber

Utseende: Färgen är det absolut inget fel på. Härligt rödfärg och en härlig skumkrona på det dessutom. Kanske inte helt blank/klar.

Arom: Aromen är maltbetonad men här finns det en påtaglig syrlighet i aromen som jag inte tycker hör hemma här.
 
Smak: Även i smaken slår den där syrligheten igenom. Dock inte lika mycket som i aromen.  Lite karamell och en liten fruktig humlemsmak i bakgrunden. Anar att ölet fick jäsa för varmt eftersom vi inte lyckades kyla ner det tillräckligt under bryggningen.

Kolsyresättningen är något låg i det här ölet trots att vi använt samma mängder socker till kolsyresättningen som för liknande öl vi tidigare bryggt.

Slutsats:  Nej, det här blev inte riktigt bra tyvärr. Troligtvis är detta en kombination av att ölet fick jäsa för varmt och att jag personligen inte verkar gilla eldorado humlen. Kanske dags att titta på någon form av förkylare till vår plattvärmeväxlare så vi kan kyla ner till önskad temperatur oavsett årstid? Kanske även jäsa i jäskammaren under varmare månader får att få bättre kontroll på jästemperaturen?

Dessutom så kan jag konstatera att jag hade velat ha ännu mer maltsmak. Hade 2 kg pale crystal och 1 kg crystal malt i receptet och hade gjort tvärtom idag. Faktiskt lite förvånad över hur mycket karamellmalt man kan ha i en amber ale. Jag hade också ökat upp mängden smak och arom humle (en annan sort förstås) med ca 50% och även kört ännu mer torrhumling.

Även kolsyresättningen är något låg. Känns som om vi fått lite problem med kolsyresättningen på flaskorna efter vår uppgradering till större volym. Kanske bäst att ta 20 liter i taget för att få bättre kontroll på kolsyresättningen?

Chipotle versionen blir i det här fallet den bästa versionen. Mängden chipotle (1 chiptole till 10L) var helt perfekt för just detta ölet. Den har helt klart skänkt en rad smaker som peppar, lite rök och även lite bacon till ölet som samtidigt inte tar över övriga smaker från resten av ölet.


måndag 14 december 2015

Tävling: Amylases Vinterölsträff 2015

Folkets hus i Fräntorp
I lördags förra veckan gick en av årets stora höjdpunkter för hembryggare och ölintresserade i Göteborgstrakten av stapeln i Folkets Hus i Fräntorp (Partille), nämligen Amylases Vinterölsträff. Vi har ju ställt upp i den här träffen/tävligen 2014, 2013, 2012 och 2011 (bloggen fanns inte det året). Så det här blev femte gången gillt för oss. :)

I år valde vi att ställa upp med följande öl:
Lite lätt överkolsyrad.....
Vi hade inga höga tankar om våra chanser det här året tyvärr. Monks Dark var vi inte helt nöjda med vid provsmakningen och Rye Makes You Stronger har vi fått problem med höga kolsyrenivåer. Vad detta kan tänkas bero på tar vi i ett separat provsmaknings inlägg. Men för att gå runt det problemet hade vi tre olika tillbringare att servera det ölet ifrån. Vi fick det att fungera hyfsat och vi hade bra åtgång på båda våra öl.

I år ställde 32 st öl upp. Lite mindre än vad det varit dom senaste åren. Var många som brukar ställa upp som inte var med i år. Mycket APA, IPA och DIPA jämfört med tidigare. Lite porter och stout förstås. Och så lite mer experimentellt än brukligt. Som de senaste åren så var kvalitén väldigt hög och jämn. Tänker inte tråka ut er läsare med att rabbla alla öl utan jag nämner istället de ölen som jag röstade på. På första plats satte jag öl nummer 1 med det fyndiga namnet Porter (en porter med brunmalt och lingon, igen smak av lingon dock), på andra plats satte jag öl nummer 9, Pliny the younger (välbryggd DIPA). Och slutligen på tredje plats satte jag öl nummer 31, en imperial stout med kraft i smaken. Lite onödigt komplicerat recept men det är inte det som avgör utan smaken. :)

Prisutdelning!

På första plats i år kom Fermentörernas Arraksboll av Martin Jonsson, Magnus Vasilis och Jonas Wetterlundh. En stout smaksatt för att smaka som arraksbollar. Inte alls ett öl i min smak (gillar inte arraksbollar) men kan förstå att det gick hem hos publiken. På andra plats kom Red Nosed (Dubbel IPA) av Erik Wood. På tredje plats kom JulBocken (Bocköl) av av Magnus Alwå. Rye Makes You Stronger kom bäst av våra öl med sina 36 poäng och en 14:e plats. Tråkigt men sånt är livet. Vi får se vad vi kan ställa upp med för något roligt/intressant till nästa vinterölsträff. Hela resultatlistan hittar ni här.

Det här var som vanligt en väldigt trevlig och lyckad träff och Amylase och alla frivilliga skall ha en stor eloge för arrangemanget!

fredag 4 december 2015

Utrustning: Veckotimers införskaffade

Sedan vi uppgraderade till större volym så har vi i stort sett suttit stilla i båten. Men som alltid så funderar man alltid på om det finns något man skulle kunna göra på ett bättre eller enklare sätt.

En sådan sak har varit våra timers till vår vattenvärmare (HLT). Dessa timers har bara haft 24-timmars ur vilket medfört att någon har behövt vara i lokalen som mest 24-timmar innan en bryggning. Iom att vi alltid krossar vår malt innan bryggdagen någon gång under arbetsveckan (vi brygger i stort sett bara på lördagar eller söndagar) så hade det varit bra med en annan lösning på detta.

Veckotimer!
Och när jag var och handlade på Jula förra veckan så hittade jag något som jag faktiskt inte trodde fanns, nämligen veckotimers! Hittade även dessa på MediaMarkt (dock 40:- dyrare). Iom att vi har flera element i våran HLT så köpte jag därför två. Ställer vi in dessa lite mer än en timme innan vi skall börja brygga så är våra 70 litrar uppe i lämplig temperatur för mäskning i stort sett när vi kommer till lokalen. Skulle det vara för varmt så fyller vi bara på dom sista litrarna med kallvatten direkt från kranen.

Kanske inget märkvärdigt och kanske inte något att ödsla ett blogginlägg på egentligen men jag tycker det här var en väldigt bra grej för oss som kanske någon annan skulle ha glädje av.

tisdag 1 december 2015

Bryggning: Monks Secrets

Så blev det dags för sista bryggningen för den här säsongen. Den här gången blev det en belgian dark strong ale, abt 12, quadrupel eller vad man nu vill kalla det. Vad jag har kunna läsa mig till är det mycket upp till bryggaren vad man kallar den här typen av öl.

Oavsett så var vår tanke med det här ölet att brygga en riktigt fruktig och stark belgare men som ändå passar någorlunda in i stildefinitionerna från SHBF.

Receptet såg i alla fall ut så här:

Monks Secrets  (60 L)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,112 SG
Estimated Color: 69,4 EBC
Estimated IBU: 58,1 IBU

Boil Time: 75 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU 
18,00 kg      Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        58,54 % 
5,00 kg       Rye Malt (9,3 EBC)                        Grain        16,26 %       
1,00 kg       Caramunich Malt (110,3 EBC)               Grain        3,25 %        
1,00 kg       Special B Malt (300,0 EBC)                Grain        3,25 %        
1,00 kg       Extra Light Dry Extract (5,9 EBC)         Dry Extract  3,25 %   
125,00 gm  Warrior [14,70 %]  (60 min)               Hops         51,9 IBU 
 2,25 kg      Dadelsirap (150,0 EBC)                    Sugar        7,32 %        
1,00 kg       Candi Sugar, Dark (200,0 EBC)             Sugar        3,25 %        
1,00 kg       Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)          Sugar        3,25 %        
0,50 kg       Candi Syrup (650,0 EBC)                   Sugar        1,63 %        

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 25,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp     
90 min        Saccharification   Add 75,00 L of water at 72,7 C      67 C 

Jäst: Mangrove Belgian Ale M27

Det första många undrar över när man ser det här receptet är kanske vad rågmalten har där att göra. Svaret är att det blev något fel när vi köpte in rågmalt till vår råg barley wine bryggning förra hösten, så det blev en 5 kilos säck över. Rågen kan ju dessutom bidra men en liten kryddighet/pepprighet som kan passa in i det här ölet, tänkte vi.

Det andra man kanske fastnar för i recepet är att det är pale ale malt och inte pilsner malt. Belgare använder ju i princip oftast pilsnermalt i sina öl så det hade ju varit mer stiltypiskt, men det väljer vi att struntar i, alla fall den här gången. Vi tror inte heller att det gör någon smakmässig skillnaden i det här ölet.

Allt socker i olika former som vi använde.:)
Receptet i övrig innehåller kandisirap, mörkt kandisocker, socker och även dadelsirap. Är vanligt att man som belgare använder flera olika typer av socker för att skapa olika smaker och komplexitet. Karamellmalterna valde vi att använda oss av Caramunich och Special X. Special X motsvarar Special B (vilket är ett skyddad varumärke) men är en annan tillverkare.

Mängden lättjästa sockerarter blir ganska stor i det här receptet. Därav även lite maltextrakt så jästen för lite mer motstånd. Vi vill även få upp OG:t ytterligare så vi får en riktigt stark belgare. :) 

BIAB med 100% råg.
Bryggningen fick relativt bra trots att vi dagen till ära bara var två bryggare mot vanliga tre. Vi landade lite lågt i mäskningen så vi fick fylla på med vatten. 66 C fick vi till slut upp temperaturen i. Rågmalten mäskade vi som sist när vi bryggde vårat råg barley wine dvs i en BIAB påse. Innan kok hade vi ett SG på 69 vilket var ungefär vad vi hade räknat med.

Allt socker, i form av dadelsirap, kandisirap, kandisocker och vanligt socker slängde vi i vid kokslutet och rörde om. Här uppstod det förvirring. Färgen ändrade sig inte alls och blev den mörka färgen som vi trodde. Vi rörde runt med vår mäskpaddel men färgen förblev densamma. Vi slängde tills slut i ett helt kilo kandisocker till och då blev färgen något mörkare.

Kylningen strulade också lite för oss men till slut så fick vi ut vört i 26,5 C som vi ville. Och på slutet av kylningen fick vi en liten förklaring till varför inte färgen stämde. På botten låg delar av kandisockret fastklibbat som en svart beläggning. Vi försökte ta ett durkslag och skrapa av och röra om för att lösa upp så mycket som möjligt. Färgen blev helt klart åt porter på slutet. Det var dock slutet av kylningen så vi fick inte allt med oss ner i våra två jäshinkar. Vi hällde lite fram och tillbaka mellan jäshinkarna för att jämna ut skillnaderna i OG och färg något. Troligtvis lyckades vi inte fullständigt med detta. Så innan flasktappning så får vi tappa samtliga jäshinkar till en stor jäshink. Nästa gång vi använder den här typen av kandisocker kommer vi lägga det i ett durkslag och sänka ner det i kokkärlet. På så sätt så kommer det inte kunna lägga sig på kokkärlets botten allt för mycket.

OG 101
OG:t landade konstigt nog bara på 101. Antagligen så stämde inte bortkoket riktigt, färg och sockerutbytet från dadelsirapen plus att vi inte löste upp allt kandisockret som vi slängde i. Kanske även sockerutbytet av kandisirapen och kandisockret. Ett annat alternativ är att vi tog OG provet ur "fel" jäshink...

Man kan ana en färgskillnad....

Det här ölet kommer nu få stå en längre tid och jäsa i vår jäskammare i 27C. Lutar åt att vi får ta en flasktappning först efter nyår.