söndag 31 januari 2016

Flasktappning: The Kilt Lifter

Efter två månader uppdelade i olika jäshinkar på olika sorters ekkuber (naturella, bourbon och rom) blev det dags för flasktappning i fredags kväll av vår Wee Heavy med muscovadosocker. Roligare fredagssyssla har man haft men det fick bli så den här gången.

Vid omtappningen så delade vi ju om det här ölet till följande olika delar:
  • 24 liter naturella franska mediumrostade ekkuber (1g/l).
  • 11 liter med ekkuber indränkta i bourbon (Wild Turkey 0,5g/l)).
  • 10 liter med ekkuber indränkta i mörk rom (Dictador 20 YO 0.5g/l).
  • 13 liter naturellt, dvs inga ekkuber alls.
Vi valde precis som när vi flasktappade vår belgian dark strong ale (Monks Secrets) att använda jästen Lalvin EC-1118 till flaskjäsningen. Och vi valde att vara försiktiga med mängden socker så det fick bli 4g/l. Vi tog inget FG prov iom att vi gjorde det när vi tappade om ölet. Så FG får bli satt till 50 från 121, dvs en alkoholhalt på 9,3% och en utjäsning på 56%.

The Kilt Lifter


Samtliga versioner smakade lovande men den neutrala och den romlagrade var mest lovande för tillfället. Mycket fikon, karamell och lite russin i smaken. Bilden gör tyvärr inte det här ölet rättvist, just det här provet måste vi fått med småpartiklar som grumlat till färgen för dom andra smakproven hade inte alls den här färgen utan en mer rödaktig färg.

Och det här blev det första ölet som vi haft i bitterhumle ifrån vår humleodling. Och både vid omtappningen och nu vid flasktappningen så tycker vi att vi fått den beskan vi räknat med, om inte mer. Får följa upp det vid en senare provsmakning. 

Nu får det här ölet ligga på flaska några månader innan det blir dags för officiell provsmakning.

tisdag 26 januari 2016

Provsmakning: Big Bad Wolf

Vi bryggde ju en american strong ale med cararye under hösten som det nu är dags att recensera. Tanken var att brygga något Stone Double Bastard liknande, dvs ett starkt, maltigt och humligt öl.

Big Bad Wolf

Utseende: Mycket fin mörk färg som drar svagt åt brunt, helt ok färg men något mörkare än vad vi hade tänkt. Fin ljus fluffig skumkrona som ligger kvar länge.

Arom: Aromen är svagt humlig på ett fruktig sätt som sedan övergår i karamelliga malt toner.
 
Smak: Den initiala smaken domineras av grapefrukt och någonstans i mitten av smaken kickar malten in och avslutar med karamell och en smak som jag skulle vilja beskriva som knäckebröd. Gissar att knäckbrödssmaken kommer ifrån cararye. Kolsyran ligger på en bra nivå. I avslutningen finns en i mina ögon sett, lagom beska för den här stilen. Och en aning pepprighet från rågen tycker jag mig ana.

Slutsats: För att vara ett första försök på en helt ny stil (för oss) så är det här ett riktigt bra försök. Men den där knäckebrödsmaken slår igenom något för mycket för min del och jag misstänker den kommer från cararye. Hade jag bryggt det här ölet igen hade jag ersatt cararye med Special X och dessutom halverat mängden. Hade även haft i en del socker för att få upp utjäsningen. Och ökat upp humlemängderna med minst det dubbla, humlearomen och smaken hamnade inte i närheten av vad som var tänkt. Känns som om ett maltigt och rejält humligt öl kräver väldigt stora humlemängder.

fredag 22 januari 2016

Flasktappning: Monks Secrets

Äntligen blev det dags att lägga vår belgian dark strong ale med dadelsirap, kandisirap och kandisocker som bryggdes i slutet av november förra året. När vi bryggde vår imperial stout, Dark as hell chansade vi på att tappa om dom två jäshinkarna till en och samma jäshink. Blev ju lite knasigt under slutet av denna bryggningen iom att färgen inte alls stämde för oss och att vi sedan såg kandisocker som en svart beläggning på grytans botten när vi inte hade allt för många litrar kvar att pumpa ut ur grytan. Både OG:t och färgen blev troligtvis lite olika i jäshinkarna. Så därför förde vi över allt till ett och samma kärl som en förberedelse inför denna flasktappning.

FG 7....

FGt visade låga 7 och med ett OG på 101 så blir det en utjäsning på 93% och en alkoholhalt på 12,3%!? Vi valde att för första gången använda jästen Lalvin EC-1118 för att flaskjäsa detta ölet. Detta för att den jästen inte kräver så höga temperaturer som Belgian Ale M27 samtidigt som den är alkoholtolerant.Vi har också noterat att öl som vi tillsatt ny jäst till vid flasktappningen har fått något eller på tok för mycket kolsyra. Så den här gången tillsatte vi bara 4g socker/l till kolsyran.

Ölet hade en väldigt fin färg och var verkligen helt kristallklar. Smaken var tydligt fruktig men en värmande alkohol på slutet......

Sammanlagt tog vi tillfället i akt och tappade om 15 liter till ett annat jäskärl och lade i franska medium rostade ekkuber i den. Mängden ekkuber blev 0,8g/l öl. Två månader får det ligga och gotta till sig innan den delen läggs på flaska.

måndag 11 januari 2016

Sambryggning: Dark as hell

I helgen blev årets första bryggning av. Inte bara en bryggning utan en sambryggning till och med. Dessa bryggningar har historiskt sett varit bryggningar där vi tagit ut svängarna lite mer än vad vi brukar göra. Vid tidigare tillfällen har vi bryggt rågbarley wine (version 1 och version 2) och i höstas blev det en riktigt stark wee heavy med muscovadosocker.

Den här gången blev det ett mörkt öl, närmare bestämt imperial stout. Var ju också ett tag sedan vi bryggde något mörkt, närmare bestämt januari 2014 då vi bryggde vår Ewil Twin Even more Jesus inspirerade öl It was Judas. Så den här gången ville vi inte bara brygga en stilren och enkel (tråkig) imperial stout rakt av utan vi ville lite mer. Visserligen brygger vi sällan 100% stilrent och enkelt men vi tenderar till att använda färre maltsorter i våra recept numera. Men oavsett så valde vi att göra detta ölet riktigt mörkt, relativt stark, använda relativt stora mängder mörk karamellmalt och även melass.

Receptet såg ut så här:

Dark as Hell (72,5 l)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,105 SG
Estimated Color: 223,2 EBC
Estimated IBU: 92,6 IBU

Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU      
25,00 kg      Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        64,43 %      
4,00 kg       Carafa I (900,0 EBC)                      Grain        10,31 %      
4,00 kg       Carafa II (1150,0 EBC)                    Grain        10,31 %      
2,00 kg       CaraAroma (400,0 EBC)                     Grain        5,15 %       
270,00 gm     Summit [17,40 %]  (60 min)                Hops         92,8 IBU  
2,00 kg       Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)          Sugar        5,15 %       
1,80 kg       Molasses (157,6 EBC)                      Sugar        4,64 %        

Mash Schedule: Single Infusion, Full Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 35,00 kg
----------------------------
Single Infusion, Full Body, Batch Sparge
Step Time     Name               Description                         Step Temp     
90 min        Mash In            Add 96,25 L of water at 70,9 C      65,0 C        

Jäst: 6 st Mangrove West Coast M44 och 3 st Nottingham

Som ni ser så är det rejäla mängder specialmalter, främst Carafa I och Carafa II. Men även en hel del CaraAroma. Vi valde uteslutande Carafa special malter (förutom CaraAroma) för att få ölet riktigt mörkt men samtidigt drickbart.  Stora mängder specialmalter som sagt och därför en del socker vid kokslutet, dels för att få upp OGt men även för att hålla utjäsningen på relativt höga nivåer. Även jästvalet är relaterat till utjäsningen samtidigt som vi ville använda en neutral jäst. Bittergivan valde vi att lägga relativt högt men lite lägre än vad vi gjort på starka öl vi bryggt tidigare. Har märkt att vi har gjort våra öl något för beska vid ett par tillfällen.

Koket valda vi att hålla relativt kort, bara 60 minuter i det här ölet. Tanken bakom det var att OGt var högt ändå tack vara melassen och sockret. Dessutom tyckte vi att det var en onödig risk att koncentrera ölet ännu mer när vi låg på gränsen på andra delar i receptet.

Eftersom vi var fem som bryggde det här ölet så bryggde vi en stor volym av det här ölet. Eftersom mörkt öl dessutom är väldigt tacksamt att experimentera med så har vi beslutat att dela upp ölet i olika delar och hitta på lite skoj med dom, närmare bestämt:
  • torrhumlad med chipotle
  • torrhumlad med rostat kokos
  • mediumrostade franska ekkuber 
  • och så en naturell del förstås
Inför den här bryggningen så hade vi inte hunnit förkrossa vår malt under veckan eller använda våra nya veckotimers. Så Pehr och jag var i lokalen vid 8 tiden på morgonen och började med att krossa malten och fördela den på 15 respektive 20 kilo för att passa 60 och 80 liters mäskkärlet och fylla upp vår vattenvärmare med vatten och sätta igång uppvärmningen av det.

Mäskningen gick bra, hamnade lågt i temperatur på ena mäsken men perfekt på andra. Det blev en ganska lång mäskning, närmare 2 timmar på båda iom att vi inte hann värma upp vatten till lakningen till rätt temperatur i tid.

Så mörkt att det inte går att se genom slangen.


Mörkt skum i grytan....
Iom att vi skulle få ut ca 72,5 liter så behövde vi laka ut 84 liter ur våra två mäskar. SG:t innan kok hamnade på låga 71, kanske inte så förvånande med så mycket specialmalt och så många urlakade litrar ur 35 kg malt. Vi hade tack och lov ett kilo ljust malt extrakt liggandes som vi valde att tillsätta när det var 20 minuter kvar av koket för att pricka vårat tänka OG. Sockret lade vi i vid kokslutet. Melassen däremot kommer vi få lägga i under jäsningen, det var slutsålt, både i fysiska affärer och svenska webbutiker. Gjorde en beställning på melass på Ebay från England som skulle levererat senast fredagen (8/1) samma vecka som bryggningen men den kom istället idag (måndag 11/1). Men det blir nog också bra att lägga det i jäshinken under jäsningen.

OG 95
Kylvattnet hade låga 3C så kylningen gick väldigt snabbt och smidigt. Sammanlagt fick vi ut ca 75 liter (med tanke på maltextraktet och sockret så stämmer det bra) med ett OG på 95. Med melassen så kommer det hamna på ganska exakt 105 så då prickar vi vårat planerade OG (med hjälp av ett kilo maltextrakt förstås). Och det kan man inte vara annat än nöjd med. :)

Nu får det här ölet stå och jäsa en längre tid. Kan nog ta en längre tid med tanke på styrkan och mängden komplexa sockerarter (iom den stora mängden specialmalter).