tisdag 23 augusti 2016

Bryggning: Cidre du Bellevue

Lite hastigt, lustigt och spontant bestämde vi oss för att göra något vi inte gjort tidigare, nämligen cider! Royne från Bellevue Brewing (brygglaget vi delar lokal med) har en fruktpress och bryggt cider två gånger innan så steget var inte så stort och komplicerat.

Den här gången blev det bara två äpplesorter, uppskattningsvis samma mängd av båda. Riktigt bra cider kan innehålla upp till 20 sorters äpplen har jag läst någonstans men det får bli så här den här gången så får vi höja ribban till nästa gång.

Äpplen mixades först till småbitar för att underlätta pressningen.
Pressning pågår.
OG 45

Sammanlagt pressade vi runt 140 volymliter äpplen och ur det lyckades vi pressa ut 32 liter äpplesaft. OGt hamnade på 45 vilket vi tyckte var helt ok så vi såg ingen anledning att spä ut med vatten eller att tillsätta något socker.

Jästen föll på S-04, det fick bli 2 st paket. Vi valde även att tillsätta jästnäring och protafloc. Ingen aning om protaflocen kommer ge någon effekt men det kommer inte göra saken sämre i alla fall. 20g citronsyra tillsatte vi också.

Nu får det här stå och jäsa i ca 3 veckor. Sen blir det sedvanlig flasktappning.


Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

torsdag 18 augusti 2016

Bryggning: Tips för bättre hembryggd öl

Ett snyggt och lyckat resultat av denna trevliga hobby.

Tanken med det här blogginlägget är att ge några bra "hörnpelare" till nya medlemmar inom hobbyn ölbryggning.

Rengörning och desinfektion
Kanske inte den roligaste första punkten men att få ett öl infekterat är inte kul. Gör därför rent allt som använts under bryggningen ordentligt med vatten och PBW. 

Innan du använder något under bryggningen som rör vörten i kallt tillstånd så skall det spolas av med varmvatten och sedan sprutas på med StarSan.

Håller du hårt på dessa rutiner som kommer du troligtvis slippa infekterad öl.

Tillsätt rätt mängd jäst
Det finns en mängd jästkalkylatorer på nätet som man kan använda. Tillsätt så mycket jäst som föreslås och snåla inte. Säger sidan 1,2 paket så använd inte 1 utan 2 paket exempelvis.

Jäs renjäsande jäststammar kallt
Många nybörjare tror att 20C eller mer i jästemperatur är lämpligt för renjäsande amerikanska jäststammar som us05, M44 eller 1056. Snarare är att 18C är en mer lämplig temperatur. Jäser du i en lägenhet försök skapa en svalare uttrymme där jäshinken kan så.

Kontrollera jästemperaturen
Har man ingen kall källarlokal att brygga i (då detta sköter sig själv) så får man försöka se till att man har en jämn temperatur, oavsett om det är ett kalljäsande eller varmjäsande öl man skall jäsa. Att bygga en jäskyl kan vara en bra investering om man inte kan ge sin jäshink ett svalt eller varmt uttrymme med jämn temperatur.

Använd så färska ingredienser som möjligt
För bästa möjliga resultat använd så färska ingredienser som möjligt. Detta gäller samtliga ingredienser, dvs malt, humle och jäst. På så sätt för du pålitliga och jämna resultat av dina bryggningar.

Förvara dina ingredienser i lämpliga temperaturer
För att hålla dina ingredienser så färska tills nästa bryggning är förvaring av ingredienser mellan bryggningar viktig. Malt förvaras i sluten förpackning i ett svalt utrymme, jäst i kylskåpet och humle i försluten förpackning i frysen.

Gör din läxa
Lite kryptisk rubrik kanske. Men det jag vill få fram är att läs litteratur inom området, låna beprövade recept och installera ett bryggprogram. Det kommer göra att du inte går på så många nitar i början samtidigt som du kommer utveckla ditt kunnande.

Den här listen är ju ingen exakt vetenskap, och hade någon annan hembryggare skrivit den här texten hade den troligtvis sett annorlunda ut. Men anser ni att något vitalt saknas i texten eller om det finns felaktigheter, lämna gärna en kommentar.



 Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

onsdag 3 augusti 2016

Planer: Hösten 2016s bryggning mm

Ja, dags att presentera vad vi skall underhålla oss med under den här hösten.

Bryggningar
Om vi börjar med våra bryggningar så är det tänkt att vi skall brygga 3 st öl den här hösten. Med tanke på att vi bryggt många öl med en relativt hög alkoholhalt den sista tiden så blir det därför mer normalstarka (5-6%) som vi inriktar oss på denna hösten. Följande öl planerar vi att brygga:
  • Lord Brownie (en Northern English Brown Ale)
  • Paddingtons Brown Little Butt (detta blir en sambryggning tillsammans med Pehr från Bellevue Brewing, detta blir en brunporter som vi kommer dela upp i olika delar)
  • F-k Amber (tredje gången ger vi oss på stilen Amber Ale, även denna kommer delas upp i olika delar)
Fler öl än så här kommer vi inte brygga den här hösten. Men misströsta inte, vi kommer som sagt dela upp ölen i olika delar och hitta på roliga grejer med dom. Och till våren blir det garanterat åtminstone ett starkt öl igen.

Vårat humlefilter (till vänster:) )

Utrustning
Här kommer det inte hända så mycket. Vi kommer montera in ytterligare ett värme element i våran vattenvärmare (HLT). Men den största grejen är att vi skall börja använda vårat nya humlefilter för att förenkla hanteringen av humle under bryggningen jämfört med humlekokpåsar och underlätta städningen jämfört med att använda kottar.

Tävlingar
Om vi går vidare till tävlingar så planerar vi att ställa upp som tävlande på Amylases Vinterölsträff som förra året och många år innan det. Vi har även funderingar på Sällskapet Maltes Hembrygdsfestival i oktober men inget är bestämt än.

Bloggen
Det finns som vanligt skisser och idéer på intressanta inlägg till bloggen. Vi får se vad det kommer finnas tid och utrymme för under hösten. Har ni läsare några förslag så är ni välkomna att lämna dom genom en kommentar till detta inlägg.


 Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!