tisdag 29 november 2016

Ölresa: Kort resa till Ålborg

I helgen blev det en liten kort ölresa ner till Ålborg. Åkte tillsammans med Royne från Bellevue Brewing (brygglaget vi delar lokal med) och hans fru. Vi åkte färjan över från Göteborg till Fredrikshamn på fredag kväll och tog och sedan bilen ner till Ålborg.

En av mina tankar med denna weekend resan var att handla på mig lite trevlig öl men även att se om staden i fråga hade en ölbar som var värt namnet. Kan ju avslöja i förväg och säga att båda dessa levererade Ålborg.

Vinspecialisten, Ålborgs inköpställe nummer 1!
Men om vi börjar med shoppingen så började vi på lördag morgon med att promemera från hotellet till Vinspecialisten, stans ölställe nummer 1. Efter att Ölkonsortsiet lade ner för några år sedan har tyvärr ingen intresserat sig för att fylla tomrummet som uppstod.

Mycket godis i hyllorna!
Oavsett vad så är Vinspecialisten en bra affär, om inte den bästa utanför Köpenhamn, så den bästa i norra Danmark i alla fall (med min nuvarande vetskap). Personalen är trevlig och hjälpsam, även om dom kanske inte har hundra procent koll på var dom har grejerna. Om ni besöker den här affären så är ett tips att kolla på deras hemsida innan och hittar ni inte det ni letar efter i affärens hyllor så fråga, då kan det stå på lagret.

Skjold Burne
Efter det drog jag runt i stan och kolla hur det stod till på andra ställen i stan. Det enda ställen som hade ett utbud som väckte någon form av intresse var Skjold Burne. Här fanns det lite engelsk och belgisk öl som inte fanns på Vinspecialisten. Men i övrigt fanns det inte så många ställen värt namnet.

Övriga ställen som jag besökte som ni därmed med gott samvete kan hoppa över:

Basement Beer Bar
Listan över fatöl på Basement Beer Bar
Och så var det där med att hitta en ölbar. Hade tittat lite innan på ratebeer och på väg hem från vår shopping hamnade vi på Basement Beer Bar. Ett oväntat bra ställe! 20 st fatöl (mest amerikanskt och danskt). Och inte ett enormt flasksortiment men ändå många intressanta från andra sidan Atlanten. Och helt ok priser dessutom. Ingen mat dock utan man fick nöja sig med snacks här. Det fick bli ett par öl här innan vi gick tillbaka till hotellet och lastade av oss.

Sedan var det dags att äta middag och då föll valet på Søgaards Bryghus. Det var mycket folk här den här lördagen kvällen så det var tur att vi hade bokat bord. Verkar som om julborden hade börjat. Oavsett vad, bra och trevlig service, väldigt god mat, dock med en relativt hög prislapp. Ölen som serverades var deras egen bryggda och tyvärr kändes dessa inte helt lyckade. Vi testade deras humlad pilsner, english brown ale och oatmeal stout men inget imponerade tyvärr. Kändes som om man drack någon hembryggares första taffliga försök att brygga eget....

Vi valde därför att avsluta den här kvällen på ett ställe som heter The Harp. Inget jätte imponerande ställe ur ett ölperspektiv men dom hade i alla fall något annat än massproducerad lageröl. :)

Avslutningsvis så har Ålborg en hel del att erbjuda, trots allt. Har inte inte närheten till ölkosmopolen Köpenhamn så kan jag rekommendera ett tripp ner till Ålborg!

Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

måndag 21 november 2016

Provsmakning: Cidre du Bellevue

Vi gjorde en cider i slutet av august och som vi flasktappade i september så nu får det vara dags för en officiell provsmakning.

Cidre du Bellevue

Utseende: Förvånadsvärt blank/klar men en viss disighet finns. Tack vare jästen och att vi pressade musten så blev den förhållandevis klar ändå. Ljusgul färg.

Arom: Aromen är faktiskt riktigt bra. Luktar verkligen engelsk cider om den. Lite pilsnerliknande arom följt av äpple.

Smak: Det är när vi kommer till smaken som det blir lite sämre. Smaken inleder bra men sen kommer en syra in och tar över smaken. Kolsyran är tyvärr också låg. Torr och nästan lite besk avslutning.

Slutsats: För att vara första försöket på cider så blir det här godkänt. För det finns helt klart en hel del möjligheter till förbättringar här. Tex är kolsyran på tok för låg. Men framförallt tar citronsyran över i smaken. Har läst att den skall tillsättas efter jäsningen eftersom citronsyran sänker pHt vilket kan ställa till det för jäsningen. Även läst att vissa använder lite saft från en citron istället. Kanske något för nästa gång?

Inte heller 100% blank så nästa gång får det bli någon form av klarningsmedel (pektin eller sparkolloid). Kanske även testa lite fler olika jästsorter nästa gång och se vad det kan ge? Funderar även på att ge mig på att göra en cyser (mjöd gjort på äpplemust) samtidigt.


Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

måndag 14 november 2016

Bryggning: F-k Amber

I söndags blev det dags för den sista bryggningen den här hösten. Den här gången föll valet på Amber Ale, en stil som vi försökt oss på inte en gång, utan två. Båda gångerna så fick ölet jästa lite för varmt och dessutom blev ölet infekterat (vår första och enda infektion än så länge) den andra gången.

Så nu ville vi ta revansch på den här stilen och brygga en riktigt humlig amber ale med en fin maltig bakgrund. Och det är lite det namnet syftar på....

Recepet såg ut så här:

F-k Amber (65 L)

Estimated OG: 1,057 SG
Estimated Color: 30,4 EBC
Estimated IBU: 30,7 IBU

Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
12,50 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 85,0 %
1,70 kg Crystal Malt (140,0 EBC) Grain 11,6 %
0,50 kg Special X Malt (300,0 EBC) Grain 3,4 %
45,00 g Warrior [17,00 %] - Boil 60,0 min Hop 30,7 IBUs
200,00 g Simcoe [15,00 %] - Boil 15,0 min Hop
200,00 g Southern Cross [13,00 %] - Boil 15,0 min Hop
200,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 3,0 min Hop 
200,00 g Southern Cross [13,00 %] - Boil 3,0 min Hop 
100,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 4,0 Days Hop 11 0,0 IBUs
100,00 g Southern Cross [13,00 %] - Dry Hop 4,0 D Hop 12 0,0 IBUs

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 14,70 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 44,10 l of water at 70,4 C 65,0 C 90 min
Sparge: Fly sparge with 42,62 l water at 75,6 C

Jäst: Mangrove M44 West Coast

Tittar man på recepet så ser man att det är relativt mycket karamellmalt och även en del mörk karamellmalt. Förhoppningsvis tar inte malten över det här ölet. Låg mäsktemperatur iom mängden specialmalter. Rejäla mängder humle och M44 som jäst som är vår favoritjäst till humliga öl.

Humlefilter

"In action"

Efter bryggningen.

Appropå humle så blev det här första gången som vi testade vårat nya humlefilter som vi nu ordnat med en upphänging till i form av 6 mm stålstänger i rostfritt. På så sätt kommer kanten på filtret ovanför kanten av kastrullen och kommer inte i närheten av värme elementen. Med tanke på mängderna humle i detta ölet (845 g) så blev det här ett bra funktionstest. Ett funktionstest som filtret klarade galant. Mycket smidigare än kokpåsar och lätt att städa. Blir humlebytet bara bra så känns det här som en klockren lösning.

Vid den här bryggningen var vi bara två, Sia låg hemma och var magsjuk. Men det gick ju bra ändå, förutom att lyfta hinken med krossad malt inför mäskningen så har vi inte några tunga lyft längre under bryggprocessen vilket är väldigt praktiskt om inte annat.

Bryggningen flöt på bra. Dock hade vi ett väldigt lågt utbyte av någon anledning från mäskningen så SG innan kok landade på 40 vilket var alldeles för lågt. Vi löste detta genom att tillsätta ett kilo socker vid kokslutet.

OG 55
Efter en snabb kylning (kall kylvatten den här novemberdagem) så hade vi 60 liter i vår jäshink med ett OG på 55. Nu får det här stå och jäsa och i mellandagarna kommer vi tappa om en del och lägga i någon rolig chilifrukt och torrhumla samtliga delar.

Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

onsdag 2 november 2016

Provsmakning: Dark as hell

I början av året bryggde vi en riktigt mörk imperial stout med melass. Det färdigt ölet delade vi upp i fyra olika delar, naturell, rostad kokos, romdränkta ekkuber och slutligen chipotle. Och provsmakat någon flaska med jämna mellanrum men det är först nu det känns som om det är dags för en officiell provsmakning.

Dark as hell!

Utseende: Samtliga versioner är naturligtvis helt kolsvarta med ett fluffigt mockabrunt skum, med undantag för kokosversionen som saknar skumkrona. Gissningsvis pga fettet i kokosen.

Arom: Aromen är kraftigt av kaffe och rom som är integrerade i varandra och lite laktris. Komplex arom är mitt personliga intryck. Man får direkt en känsla av att det är något annat än malt i det här ölet.

Smak: Smaken påminner mycket om aromen. Den börjar kraftigt med mörkt kaffe, går över till rom och avslutas med lakris. Finns en viss behaglig sötma i eftersmaken. I kokos versionen finns det också en annan rostat ton och i chipotle versionen en lite rökig ton. Romversionen är en mycket nyansrik och smakrik historia. Verkar som om romkuberna var en perfekt match till just det här ölet.

Slutsats: Ja, det här är verkligen inte ett öl för veklingar. Smaken är centrerad runt kaffe, rom och lakris. I början tyckte jag personligen att melassen tog överhand men nu har den mjuknat i kanterna och det är nu helt ok balans i smakerna.

Hade jag gjort om det här recepetet idag så hade jag ersatt CaraAroman med crystal malt istället. Känns inte som om smaken från CaraAromen kommer igenom allt annat. Hade även haft i en jäst med högre utjäsning efter 4-5 dagar. Då hade ölet troligtvis jäst ner lägre än till 35.  Även minskat ner mängden Carafa II med ett kilo ner till tre kilo för att få fram chokladsmaken från Carafa I och få en lite större bredd i smakerna.

Samtliga versioner känns trots allt helt klart lyckade men det är faktiskt dom smaksatta versionerna som är bäst, dessa får ytterligare en smakdimension. Faktum är att romversionen är riktigt bra. Däremot så hade kokos och chipotle kunnat vara mer smaksatta än vad dom blev. Vi hade lätt kunnat dubbla mängderna kokos och chipotle som vi använde. Det får bli en av lärdomarna från detta ölet, det är inte bara volymen som bestämmer mängden kokos/chili utan även styrkan/smaken på ölet.

Avslutningsvis ett spännande öl som efter första halvåret rundade till sig och blev med beröm godkänt.

Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!