fredag 16 mars 2018

Provsmakning: Floki

I våras satte vi ett fruktmjöd med mango och persika. Nu är det verkligen hög tid för en officiell provsmakning.

Inte helt blank/klar.

Utseende: Tyvärr något grumlig. Fick inte ligga kvar på jäskärl då vi bytte lokal. Vi var kanske även något snabba med att tillsätta klarningsmedlet Kwik Clear och fick kanske därför inte full effekt av det? Jag börjar överväga att kallkrascha mina mjöd för att få dom helt klara. Vissa blir blanka/klara men inte alla.

Arom: Aromen är tropisk fruktig med honung i bakgrunden. I slutet av aromen finns en syrlighet som jag inte riktigt uppskattar.

Smak: Även smaken är väldigt tropisk och man känner verkligen smaken av både mangon och persikan tillsammans med honungen. Problemet kommmer i slutet av smaken som blir riktigt sur och inte alls god. Tyvärr är detta mjödet inte drickbart pga detta vilket känns väldigt tråkigt...:(

Slutsats: Det finns tillfällen som man som hembryggare får lägga handen på hjärtat och erkänna för sig själv att det inte alls blev som man tänkt sig och att resultatet är riktigt dåligt. Och det här är tyvärr ett sådant tillfälle. Smaken på det här mjödet påminner lite om smaken när man suger på en persikokärna. Möjligtvis att man hade kunnat rädda detta med eftersötning. Men framförallt tror jag att jästvalet (Lalvin 71B-1122) är boven i detta drama. Tror att Lalvin D47 är mer lämplig för mjöd med stenfrukter. Vi satte igång ett liknande mjöd i höstas fast med just jästen Lalvin D47 och nektariner (Torvi). Smaken på det mjödet är bra mycket bättre (tack och lov!) än detta.

Lärdomen från detta mjödet blir att man oftast behöver ha en relativt stor restsötma (10-20) för att väga upp en syra från någon frukt eller bär. Bär som vinbär och hallon kräver ännu högre restsötma enligt mina erfarenheter. Tror att det inte kommer bli några torra mjöd i första taget för min del framöver utan kommer lägga OGt något högre från början i fortsättningen. Känns som om det är svårare att göra bra och goda torra mjöd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar